بازار کسب درآمد دلاری داغ است؛ ولی دست ما ایرانیها مثل همیشه زیاد باز نیست. نداشتن دسترسی مستقیم به راههای کسب درآمد باعث شده است که عطای آن را به لقایش ببخشیم. ولی با وجود تمام موانع، خیلیها سعی میکنند از راهی درآمد کسب کنند؛ یکی از این راهها، کسب درآمد از گوگل پلی است.
در این مقاله، قرار است با یکدیگر ببینیم چگونه از گوگل پلی کسب درآمد کنیم و اصلاً چه امکاناتی در اختیارمان میگذارند. در بخش آخر هم چند راه جایگزین برای ایرانیها را بررسی کردیم تا بدون مشکل درآمد داشته باشید. (چنانچه تمایل به اجرای کمپین نصب اپلیکیشن دارید، میتوانید از شرایط و تعرفههای ادیوری اطلاعات کسب کنید و با اجرای کمپینهای اثربخش به مخاطبان خود دسترسی داشته باشید)
بیایید با یک پرسش ساده و ابتدایی شروع کنیم!
فهرست مطالب
Toggleاگر اپلیکیشن شما رایگان است، گوگل پلی هیچ پولی بهازای دانلود نمیدهد؛ حتی اگر ۱ میلیون بار هم دانلود شود 🙁 شما باید از راههای دیگر مثل کسب درآمد از نمایش تبلیغات در اپلیکیشن اقدام کنید که دربارهٔ آن صحبت خواهیم کرد.
ولی داستان اپلیکیشنهای پولی متفاوت است! منظورمان فروش اپلیکیشن از طریق خود گوگل پلی است. در این حالت، گوگل پلی ۷۰ درصد هر دانلود را به شما میدهد و ۳۰ درصد را هم برای خود برمیدارد.
برای انتشار اپلیکیشن پولی و کسب درآمد از این راه به اکانت Merchant نیاز دارید. همین مرحله بزرگترین مانع سر راه شما قرار میگیرد! ساخت این اکانت برای ما ایرانیها از داخل کشور امکانپذیر نیست.
اگر هیچ راهی برای بازکردن حساب در بانکهای خارجی ندارید و واسطهٔ مطمئنی هم برای ساخت این اکانت پیدا نکردید، پیشنهاد میکنیم به سراغ روشهای دیگر بهغیر از کسب درآمد از گوگل پلی از طریق دانلود بروید. (کافی است به بخش آخر همین مقاله بروید.)
ولی گوگل پلی چطور فروش اپلیکیشن را برای شما راحت میکند؟ امکانات متنوع مثل تبدیل قیمت اپلیکیشن به واحد پول هر کشور، ارائهٔ گزارش مالی و همچنین اضافهکردن مالیات بر اساس کشور از کارهایی است که برای صاحبان اپلیکیشن انجام میدهد.
به هر حال، اگر راهی برای دورزدن قوانین سختگیرانهٔ گوگل پیدا کردید، به فکر فروش اپلیکیشن باشید. در غیر این صورت، بهتر است اپلیکیشن خود را در فروشگاههای ایرانی مثل کافه بازار، مایکت و… بفروشید.
البته ممکن است شما محصولی در اپلیکیشن بفروشید یا حتی کاربر برای استفاده از اپلیکیشن شما، باید اشتراک بخرد. بیایید در بخش بعد ببینیم چه گزینههایی در گوگل پلی وجود دارد.
بیشتر بخوانید: بهترین ایده های افزایش نصب اپلیکیشن در سال ۱۴۰۲
گوگل پلی برای حمایت از صاحبان اپلیکیشن، چند گزینه برای کسب درآمد پیش روی آنها گذاشته است. قبل از بررسی هرکدام، باز هم باید به این مسئله اشاره کنیم که باید حتماً راهی برای دورزدن تحریمها پیدا کنید.
از راههای رایج هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برگردیم به راهها و گزینههای کسب درآمد از گوگل پلی! این فروشگاه دست شما را باز گذاشته است. برای مثال، میتوانید فقط از طریق نمایش تبلیغات درآمد کسب کنید یا آن را با روش دیگری مثل خرید اشتراک برای حذف تبلیغات ترکیب کنید.
گزینههای در دسترس عبارتاند از:
اینجا با کمک Google Play Billing API، شما میتوانید محصولات خود را بفروشید و هزینهٔ آن به حسابتان واریز شود. برای مثال، بازیهای موبایلی میتوانند از این طریق، ارز بازی خود (مثل سکه، جان اضافه و…) را بفروشند.
روش کار چطور است؟ کاربر روی پرداخت هزینه کلیک میکند و بهجای پرداخت مستقیم از طریق کارت بانکی خود، هزینهٔ آن را با اعتبار گوگل پلی میپردازد.
مثلاً ما ایرانیها که نمیتوانیم از کارت اعتباری خود در بازیهای خارجی استفاده کنیم، گیفت کارت تهیه میکنیم و سپس از آن برای خرید در بازیهای محبوب استفاده میکنیم.
باز هم اشاره میکنیم نیاز نیست خودتان را فقط به یک روش محدود کنید! برای مثال، بازی «پنکو» هم تبلیغات (ویدیویی جایزه دار) نمایش میدهد و هم پنکوین (ارز بازی) میفروشد.
یکی از مدلهای محبوب، فروش اشتراک بهازای دسترسی به محتوای اپلیکیشن است. گوگل پلی در این زمینه هم کنار صاحبان اپلیکیشن است. بهغیر از مدیریت فرایند پرداخت، بهطور خودکار در صورت تمامشدن اشتراک، آن را تمدید میکند. پس از آن، ایمیلی برای کاربر ارسال میکند.
اپلیکیشنهای رایگان هم میتوان روی نمایش تبلیغات برای کسب درآمد از گوگل پلی حساب کنند؛ ولی باز هم با مشکل نقدکردن درآمد باید دست و پنجه نرم کنند. پیشنهاد ما این است از خدمات پلتفرمهای ایرانی استفاده کنید!
برای مثال، ما در ادیوری به شما کمک میکنیم تبلیغات هزاران کسبوکار ایرانی را به شکلهای مختلف (متن و تصویر، بنری تمامصفحه و ویدئویی) نمایش دهید و درآمد داشته باشید. توصیه میکنیم مقالهٔ «راه رسیدن به درآمد تبلیغات درون برنامه ای در ایران چیست؟» را بخوانید.
یک استراتژی و رویکرد جذاب این است که ۲ گزینه پیش روی کاربر بگذارید:
این به شما کمک میکند کاربر ابتدا اپلیکیشن را تجربه کند و همان اول کار بهدلیل پولیبودن اپلیکیشن، قید آن را نزند.
دربارهٔ این گزینه در بخش قبل مفصل صحبت کردیم و گفتیم چه موانعی سر راه شماست.
به خودتان بستگی دارد که اپلیکیشن خود را رایگان عرضه کنید یا پولی. همیشه رایگانبودن بهمعنای افزایش نصب اپلیکیشن نیست. اگر شما روی یک بخش خاص بازار دست گذاشته باشید، ممکن است مردم برای استفاده از اپلیکیشن هیچ مشکلی با پرداخت نداشته باشند؛ حتی حاضر باشند برای چنین اپلیکیشنی هزینه کنید.
در مقابل، وقتی اپلیکیشن برای کارهای روزانه و سرگرمی است – یعنی اپلیکیشنی معمولی است – بهتر است رایگان عرضه شود و از طریق تبلیغات، درآمد کسب کرد.
بهطور کلی، مسئلهٔ انتخاب مدل درآمد تا حدود زیادی به شناخت شما از مخاطب هدف اپلیکیشن گره خورده است؛ پس عجله نکنید و ابتدا ببینید مخاطب کیست، چه رفتاری دارد و چه چیزی را ترجیح میدهد.
این گزینه برای فروشگاههایی است که میخواهند کالای فیزیکی بفروشند. ایرانیها که برای حل این مشکل، کاربر را به خارج از اپلیکیشن میبرند تا پرداخت را کامل کند.
وقت، وقت بررسی کارمزد گوگل پلی است! بالاخره ارائهٔ خدماتی که فرایند پرداخت را تسهیل و امن میکند، هزینه دارد 🙂
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل افزایش نصب در گوگل پلی (Google Play)
طبق گفتهٔ خود گوگل، کارمزد واحدی وجود ندارد؛ چراکه گوگل پلی موقعیت و شرایط هر توسعهدهنده را جداگانه در نظر میگیرد. طبق آمار گوگل، ۹۷ درصد توسعهدهندهها از تمام مزایای گوگل پلی بدون پرداخت هزینه استفاده میکنند؛ یعنی همان پولی را میدهند که برای ساخت اکانت دولوپر گوگل نیاز است و نه بیشتر.
گوگل پلی فقط برای برخی اپلیکیشنها کارمزد در نظر میگیرد:
چند مثال هم بزنیم؟ فروش آیتمهای دروناپلیکیشنی مثل استیکر و آواتار بازی، خدمات اشتراکی مثل دوستیابی، آموزش، موسیقی، حذف تبلیغات بهازای پرداخت پول و خدمات ابری مثل ذخیرهسازی تصاویر باید برای استفاده از خدمات پرداخت و صورتحساب گوگل کارمزد پرداخت کنند.
گوگل پلی برای فروش خدمات فیزیکی (تمیزی خانه یا تحویل غذا) یا کمکهای مالی معاف از مالیات کارمزدی نمیگیرد؛ یعنی فروشهایی که به سیستم پرداخت گوگل نیاز ندارند.
برویم سراغ خود کارمزدها!
۱۵ درصد کامرزد برای اولین درآمد ۱ میلیون دلاری در سال و ۳۰ درصد کارمزد برای درآمد بیش از ۱ میلیون دلار.
۱۵ درصد برای تمدید خودکار بدون توجه به درآمد سالانهٔ اپلیکیشن.
۱۵ درصد یا کمتر برای اپلیکیشنهایی که در برنامههای مختلف مثل Play Media Experience ثبتنام میکنند و واجدالشرایط هستند.
برای مثال، اپلیکیشنهایی که محتوای ویدئویی، صوتی یا کتابهایی ارائه میکنند که کاربر بهازای استفاده از محتوا پول پرداخت میکند، در برنامهٔ Play Media Experience شرکت میکنند.
البته صلاحیت آنها با رعایت برخی موارد مثل ۱۰۰ هزار نصب فعال ماهانه در گوگل پلی و تجربه کاربری در حد استانداردهای گوگل پلی تایید میشود.
پاسخ این پرسش به مدل درآمد شما برمیگردد. در این بخش، توضیحات کوتاهی دربارهٔ هرکدام میدهیم.
مثلاً برای کسب درآمد از تبلیغات گوگل پلی – البته نمایش آنها در خود اپلیکیشن – ابتدا باید در گوگل ادموب ثبتنام و سپس در کنسول گوگل پلی، تیک «Contain ads» را فعال کنید تا کاربر متوجه شود اپلیکیشن همراه با نمایش تبلیغ است.
در موارد دیگر مثل «پرداخت درونبرنامهای» و «فروش اشتراک» هم نیاز است API موردنظر گوگل پلی را با اپلیکیشن خود ادغام کنید. (در مقاله دیگری از بلاگ ادیوری، درباره میزان درامد از گوگل ادموب به طور کامل صحیت کردهایم که پیشنهاد میکنیم حتما آن را بخوانید)
برای فروش اپلیکیشن هم که باید ابتدا قیمت آن را در زمان انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی مشخص و سپس پروفایل پرداخت خود را کامل کنید.
اپلیکیشنهای فروشگاهی هم ۲ راه دارند: یا از گوگل پلی استفاده کنند یا از سایر سرویسهای پرداخت.
دربارهٔ مسائل فنی هم بهتر است به راهنمای گوگل مراجعه کنید تا گامبهگام و طبق خواستهٔ آنها پیش بروید.
قبل از ارائهٔ چند راهکار برای درآمدزایی مناسب برای ایرانیها بهجای کسب درآمد از گوگل پلی، اجازه دهید به چند پرسش پاسخ دهیم.
بیشتر بخوانید: بهترین راه های تبلیغ اپلیکیشن
بدون مقدمه، برویم سراغ اولین پرسش!
درآمد هر ماه را گوگل پلی حدود پانزدهم ماه بعد به حساب شما واریز میکند. ممکن است تایید پرداخت از طرف بانک باعث کمی تاخیر هم شود.
بعد از هر خرید در گوگل پلی، خریدار ۲ ساعت اجازه دارد که پرداخت خود را کنسل کند. پس از اینکه ۲ ساعت گذشت، گوگل پلی فرایند انتقال پول را شروع میکند.
گوگل پلی با سیستم پرداخت و صورتحساب خود سعی میکند شما را به یک درآمد پایدار برساند؛ ولی مبلغ مشخصی را هر ماه به شما پرداخت نمیکند.
اگر اپلیکیشن شما مشمول پرداخت کارمزد باشند، میزان درآمدتان پس از کسر کمیسیون گوگل پلی مشخص میشود.
بهطور کلی، هرقدر بتوانید در بازاریابی اپلیکیشن و حفظ کاربران خود موفق عمل کنید، درآمدتان هم بیشتر میشود.
گوگل پلی تمام جزئیات پرداختهای مرتبط با اپلیکیشن شما را در اختیارتان میگذارد؛ چیزهایی مثل چه کسی پرداخت کرده است، چه زمانی و چقدر بوده است و حتی سابقهٔ پرداختهای کاربر.
شما میتوانید در پروفایل خود حتی اشتراکها را لغو کنید یا برای بازپرداخت هزینه اقدام کنید.
اگر کاربر با ارزی بهغیر از دلار پرداخت کند، تکلیف درآمدمان چه میشود؟
گوگل پلی بدون توجه به این مسئله که کاربر با دلار یا با ارز محلی پرداخت کرده است، درآمد شما را به دلار (ارزی که خودتان مشخص کردهاید) حساب میکند.
این هم از آموزش کسب درآمد از گوگل پلی و تمام چیزهایی که برای شروع، باید یاد میگرفتید! دیدیم که گوگل پلی برای کمککردن به شما سیستمی امن، راحت و سریع را راه انداخته است تا به درآمدی پایدار برسید.
ولی! ولی موانع مختلفی سر راه ما ایرانیها وجود دارد که حتی ممکن است باعث شود درآمدمان را با یک اشتباه یا تعلیق حساب از دست دهیم. اگر راه مطمئنی سراغ ندارید و نمیخواهید هر روز با استرس ناشی از موانع و تحریمها سروکله بزنید، بهتر است به سراغ راههای جایگزین بروید.
در بخش بعدی، چند راه را به شما میگوییم که به دردتان میخورد!
بیشتر بخوانید: بهترین استراتژیهای ریتنشن مارکتینگ برای اپلیکیشن در سال ۱۴۰۲!
کسب درآمد از گوگل پلی از آنجایی که دلاری است، بسیار جذاب و وسوسهکننده است. با این حال، کمی واقعبین باشیم! موانعی سر راه ماست که اگر چرتکه بیندازیم، میبینیم واقعاً آنقدر برای ما بهصرفه نیست؛ بهخصوص با درنظرگرفتن ریسکهای بستهشدن حساب!
در این شرایط است که باید به فکر راههای جایگزین باشیم. طبق گزارش بازاریابی دیجیتال ایران در سلا ۱۴۰۱، تعداد نصب اپلیکیشن از طریق کافه بازار ۱/۸ میلیارد بار بوده است؛ همچنین کاربران برای یافتن برنامه و بازی موردنظر خود بهترتیب ۱/۱۷ میلیارد و ۸۸۰ میلیون بار در این فروشگاه جستوجو کردهاند.
این اعداد و ارقام نشان میدهند کافه بازار ظرفیت خوبی دارد که بتوان به آن به چشم جایگزین گوگل پلی نگاه کرد. طبق آخرین گزارشی که بازار منتشر کرده است، مجموع درآمد صاحبان اپلیکیشن تا پایان سال ۱۳۹۹، ۷۵۸ میلیارد تومان بوده است.
راههای کسب درآمد از کافه بازار عبارتاند از:
سهم کافه بازار از درآمد اپلیکیشن هم ۱۵ درصد از فروش اولین ۱ میلیارد تومان است. برای انتشار اپلیکیشن خود در کافه بازار، مقالهٔ «آموزش گامبهگام انتشار برنامه در بازار (تصویری)» را مطالعه کنید.
البته شما میتوانید با نمایش تبلیغات هم درآمد داشته باشید. ما در ادیوری فرصت کسب درآمد از نمایش تبلیغات در اپلیکیشن را برای کسبوکارهای ایرانی فراهم کردهایم. هدف اصلی ما از این کار، ایجاد درآمد خوبی برای صاحبان اپلیکیشن است.
تا حالا، ۱۰ هزار اپلیکیشن ایرانی از جمله «آخرین خبر»، «کوییز آو کینگز»، «کلاچ» و «پیامرسان سروش پلاس» و «پیامرسان گپ» بهعنوان نمایشدهنده در پلتفرم ادیوری ثبتنام کردهاند.
شما میتوانید جایگاههای متنوع ما – بنری تمامصفحه، ویدئویی جایزهدار یا همسان – را در اپلیکیشن بگذارید. پس از آن، سهم شما بر اساس درصدی از درآمد کل ایجادشده از نمایش تبلیغات مشخص میشود.
برای شروع، میتوانید مشخصات خود را در بخش نظرات بنویسید تا با شما تماس بگیریم.
بیشتر بخوانید: ترکر نصب اپلیکیشن چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در این مقاله توضیح دادیم راهوروش کسب درآمد از گوگل پلی چیست و چه موانعی سر راه شماست؛ ولی در بخش آخر، ۲ راه جایگزین پیش روی شما گذاشتیم تا بگوییم بهخاطر موانع، از خیر کسب درآمد از اپلیکیشن نگذرید.
اگر به دنبال راهی برای ایجاد درآمد از اپلیکیشن میگردید، توصیه میکنیم حتماً مقالهٔ «بهترین راه های کسب درآمد از اپلیکیشن کدام است؟» را مطالعه کنید. خوشحال میشویم نظرتان را دربارهٔ مقاله با ما در میان بگذارید 🙂 همچنین حتماً سؤالها و دغدغههای خود را در بخش نظرات بنویسید تا با یکدیگر گفتوگو کنیم.
منابع: