فکر نکنم نیاز باشد به آمارهایی مثل تعداد اپلیکیشنها و بازیهای گوگل پلی اشاره کنم. خودتان بهتر از هرکسی خبر دارید چقدر رقابت در بازار اپلیکیشن شدید است.
بهجای آن، بیایید از شما دعوت کنم مهمترین فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی را با یکدیگر در این مقاله بررسی کنیم. چرا؟ تا از راهی بهغیر از تبلیغات و بهصورت ارگانیک، تعداد کاربرهای خود را افزایش دهید.
اول از همه بیایید کمی با الگوریتم گوگل پلی بیشتر آشنا شویم.
فهرست مطالب
Toggleمن، شما یا کاربر، فرقی نمیکند! همه دوست داریم اپلیکیشنی را نصب کنیم که نیاز ما را به بهترین شکل رفع کند. گوگل پلی هم دوست دارد کاربر خود را راضی کند. چطور؟ با معرفی اپلیکیشنهایی که متناسب با نیاز کاربر است؛ یعنی وقتی بهدنبال چیزی بود، بهترین را پیدا کند.
پس، گوگل پلی به هر ۲ طرف ماجرا خدمت میکند:
همهچیز در صفحهٔ نتایج جستوجو با تایپشدن عبارتی توسط کاربر شروع میشود. گوگل پلی برای اینکه بهترین پیشنهاد را به کاربر دهد، به چند مسئله نگاه میکند.
آیا اپلیکیشنهایی که در لیست نتایج قرار میگیرند، پاسخ درستی به کاربری است که عبارتی مشخص را جستوجو کرده است؟ موضوع و دستهبندی آن درست است؟
مثلاً در تصویر زیر، تفاوت نتایج جستوجو را برای ۲ عبارت «آموزش زبان» با «آموزش زبان ترکی» را میبینید.
خب، اپلیکیشنی که همیشه کند باشد و ظاهر آن هم جذاب نباشد، به درد کاربر میخورد؟ اپلیکیشنهایی که عملکرد فنی آنها عالی است و تجربهٔ کاربری خوبی رقم میزنند، شانس بیشتری دارند.
حالا با توجه به این موارد، گوگل پلی باید چه کند؟ گوگل پلی باید در وهلهٔ اول اپلیکیشن شما را درک کند. این فروشگاه اپلیکیشن عنوان اپلیکیشن، توضیحات، دستهبندی و تصاویر آن را بررسی میکند؛ ولی فقط این نیست!
نرخ تبدیل آن چقدر است؟ بازخورد کاربران چه بوده است؟ امتیاز آن چقدر است؟ در نهایت، گوگل پلی دادههای مختلفی را بررسی میکند که بتواند مرتبطترین و بهترین راهحل برای رفع نیاز کاربر را ارائه کند؟
فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی یکی ۲ مورد نیست؛ ولی همه را میتوان در ۳ چیز خلاصه کرد: ارتباط با درخواست کاربر، عملکرد فنی و تعامل کاربر. بیایید برویم همه را جداگانه بررسی کنیم.
خب، رسیدیم به بخش جذاب مقاله 🙂 بیایید مستقیم برویم سر اصل مطلب!
تایتل یا همان نام اپلیکیشن را میتوان مهمترین عامل در رتبهبندی گوگل پلی در نظر گرفت. ۲ مسئله را اینجا رعایت کنید:
محدودیت آن چند کاراکتر است؟ شما فقط ۳۰ کاراکتر برای نوشتن عنوان دارید. خب، اگر به تصویر بالا برگردید، میبینید استفاده از کیورد اصلی لزوماً بهمعنای تصاحب رتبهٔ ۱ نیست! پای دیگر فاکتورهای رنکینگ اپلیکیشن در گوگل پلی وسط است.
طبق تجربه و آمار، بهتر است نام کلیدی در ابتدای عنوان بیاید؛ ولی در کل، بهتر است طبق توصیههای گوگل پلی پیش بروید:
در آخر هم جا دارد به این مسئله اشاره کنم: شما اجازه ندارید به رکوردها یا جوایز خود مثل «بهترین برنامه سال» اشاره یا از عبارتهای تبلیاتی مثل «رایگان برای مدت محدود» در عنوان استفاده کنید.
دیسکریپشن اپلیکیشن، متنی است که بهخوبی به کاربر میگوید چه کاری انجام میدهید، چرا باید شما را انتخاب کند و چه مزایایی دارید. در گوگل پلی، ۲ بخش برای توضیحات در اختیارتان است که به کوتاه و بلند معروفاند.
اولین چیزی که کاربر میبیند، توضیحات کوتاه است که در بخش «About This App» نمایش داده میشود. در اینجا ۸۰ کاراکتر فرصت دارید او را قانع کنید. دست شما در دیسکریپشن طولانی بازتر است؛ در این توضیحات، ۴ هزار کاراکتر دارید که میتوانید دربارهٔ اپلیکیشن خود حسابی صحبت کنید.
شاید همین حالا به ذهن شما برسد این ۲ جا را از کلمات کلیدی پر کنید؛ ولی توصیه میکنیم اول به مخاطب فکر کنید: به چه چیزی نیاز دارد تا قانع شود شما بهترین انتخاب هستید؟ بعد از اینکه تصمیم گرفتید چه چیزهایی را توضیح دهید، مشخص کنید چطور از کلمات کلیدی در متن استفاده کنید.
به توضیحات کوتاه بانی مد نگاه کنید؛ آنها از «خرید آنلاین» و «خرید اینترنتی» استفاده کردند. در توضیحات بلند هم «فروشگاه آنلاین» را در کنار این ۲ کیورد استفاده کردند.
در مقالهٔ «اصول نوشتن متن دیسکریپشن اپلیکیشن مثل حرفهایها» دربارهٔ این موضوع مفصل صحبت کردیم. پیشنهاد میکنم حتماً آن را بعد از این مقاله بخوانید.
نکته: الگوریتم گوگل پلی به کلمات کلیدی در عنوان، دیسکریپشن کوتاه و دیسکریپشن بلند نگاه میکند و پروفایلی دربارهٔ اپلیکیشن شما میسازد: این اپلیکیشن برای موضوع و نیاز [X] است. سعی کنید هم از کلمات کلیدی و هم کلماتی با معنی یکسان در این ۳ بخش بهره ببرید تا پروفایلی کامل بسازید.
برخی فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی مستقیماً دست شما نیست؛ یکی از آنها همین امتیاز کاربران است. با این حال، به این مسئله فکر کنید: چه زمانی کاربران امتیاز بیشتری به شما میدهند؟
کار با اپلیکیشن شما راحت باشد، سرعت آن بالا باشد، نیاز آنها بهخوبی رفع شود و… وقتی است که امتیاز بیشتری میگیرید. این امتیاز مثل مهر تاییدی است که برای دیگران هم اهمیت زیادی دارد. تاثیر امتیاز در بهینهسازی اپ استور را میتوان در این مسائل دید: اپلیکیشن پیدا میشود، مخاطب به آن توجه میکند و همچنین احتمال دانلود بالا میرود.
طبق نظریههای علمی، ما وقتی نمیتوانیم تصمیم بگیریم، به این مسئله نگاه میکنیم که دیگران بیشتر چه کاری کردند؛ وقتی چیزی زیاد تایید میشود، حتماً گزینهٔ بهتری است!
باز هم اینجا جا دارد اشاره کنم امتیاز بالا بهمعنای کسب رتبهٔ برتر نیست. نتایج مختلفی که با هم دیدیم، همه نشان میدهند ترکیب فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی در نهایت ترتیب نتایج را مشخص میکند.
کیفیت و عملکرد اپلیکیشن را چه چیزی مشخص میکند؟ نظر کاربران 🙂 آنها نهتنها به شما امتیاز میدهند، بلکه میتوانند دربارهٔ عملکردتان هم بنویسند. این مسئله به دیگران هم کمک میکند بفهمند واقعاً به آن چیزی که در دیسکریپشن نوشتهاید، عمل میکنید یا نه.
شما نقشی در نظرات کاربران ندارید؛ ولی سعی کنید به نظرات بد پاسخ دهید و مشکلات آنها را رعایت کنید. ناراضیها بعد از اینکه دیدند مشکلات را رفع کردید، میتوانند امتیاز خود را تغییر دهند.
بهطور کلی، چند پیشنهاد بهغیر از پاسخدادن به نظرات بد هم دارم:
از آنجایی که دوست دارید تجربهٔ خوب را کاربر با دیگران در میان بگذارد، به زمانبندی ارائهٔ درخواست هم دقت کنید؛ مثلاً وقتی چند مرحله از بازی را با موفقیت پشت سر گذاشت یا دستاوردی در اپلیکیشن آموزشی به دست آورد، زمان خوبی برای گرفتن فیدبک است.
بین اپلیکیشنی که ۱ میلیون بار دانلود شده و امتیاز ۴/۳ را گرفته است با اپلیکیشنی که ۵ هزار بار دانلود شده و امتیاز آن ۴/۶ است، تفاوتهایی وجود دارد 🙂
تعداد دانلودها یکی از فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی است که به آن به چشم سیگنالی برای مطمئنشدن از ارتباط بین نیاز کاربر، تجربهٔ کاربری خوب و همچنین شهرت و اعتبار شما نگاه میکند.
میزان دانلود هم به فاکتورهای قبلی گره خورده است: استفاده از کیوردهای مناسب، داشتن صفحهٔ اپلیکیشن مناسب حاوی ویدئو و تصویر همراه با متن دیسکریپشن جذاب. از طرفی، امتیاز و نقدهای کاربران هم باعث میشود افراد از دانلود اپلیکیشن مطمئن شوند.
مثلاً همراه کارت از تصویر برای نشاندادن قابلیتهای اپلیکیشن خود استفاده کرده است:
بهطور کلی، تصاویر و ویدئوها را برای تبدیل مخاطب مهم بدانید:
نکتهٔ آخر: وقتی تعداد افراد بیشتری با جستوجوی عبارتهای یکسان، اپلیکیشن شما را دانلود کنند، گوگل مطمئن میشود اپلیکیشن شما بهترین پاسخ برای آن کلمهٔ کلیدی است.
برای اینکه تعداد دانلودها را افزایش دهید، میتوانید از تبلیغات نصب اپلیکیشن ادیوری استفاده کنید. ما به شما کمک میکنیم اپلیکیشن خود را در سایر اپلیکیشنها و بازیهای ایرانی به شکلهای مختلف مثل ویدیویی جایزهدار و بینابینی تبلیغ کنید.
کاربر پس از کلیککردن روی تبلیغ به صفحهٔ اپلیکیشن شما در گوگل پلی هدایت میشود و در صورت نصب، هزینهٔ یک نصب از شما گرفته میشود.
به یک نمونه از تبلیغات اپلیکیشن پرداخت در تصویر زیر نگاه کنید که توسط ادیوری اجرا شده است:
علاوه بر این، میتوانید از تبلیغات در گوگل پلی هم بهره ببرید. این تبلیغات هم در صفحهٔ اصلی و هم در صفحهٔ نتایج جستوجو (صدر نتایج) نمایش داده میشوند.
سایر روشها را در مقالهٔ «بهترین راه تبلیغ اپلیکیشن کدام است؟» بررسی کردیم که پیشنهاد میکنم حتماً مطالعه کنید.
مراقب سلامت اپلیکیشن خود باشید؛ خرابی، کندی و هرگونه ایراد در عملکرد اپلیکیشن، فقط به ریزش کاربر و حذف اپلیکیشن منجر میشود. ریزش کاربر هم یک امتیاز بد و نظر منفی به صفحهٔ اپلیکیشن اضافه میکند.
موارد زیر برای گوگل پلی و کاربران شما اهمیت دارند:
با تست اپلیکیشن قبل از اینکه کاربران شاکی شوند، مشکلات را برطرف کنید. از طرفی، حتماً به بازخوردهای کاربران – چه در صفحهٔ اپلیکیشن و چه در شبکههای اجتماعی – توجه کنید تا چیزی از قلم نیفتد.
نهتنها دانلود برنامه، بلکه تعامل کاربر و حفظ او هم برای گوگل پلی اهمیت دارد. هرقدر تعداد حذف اپلیکیشن زیاد باشد، سیگنال منفی هم به همان اندازه بیشتر ارسال میشود.
وقتی اپلیکیشن شما حذف میشود و آن هم به تعداد زیاد، فقط یک سیگنال ارسال میشود: این اپلیکیشن نمیتواند انتظارات کاربران را برآورده کند.
خب، چه مواردی را اینجا گوگل پلی در نظر میگیرد:
اگر میخواهید عزیز دل گوگل پلی و کاربران باشید، هم برای افزایش دانلود تلاش کنید و هم برای نگهداری کاربران. در مقالهٔ «راههای ریتنشن مارکتینگ برای اپلیکیشن» توضیح دادیم چطور کاربران را پیش خودتان نگه دارید. اینجا فقط به روشها اشاره میکنیم:
یک نمونه ارسال پوش نوتیفیکیشن را ببینید:
تگ و دستهبندی مشخص میکند اپلیکیشن شما در چه حوزهای فعالیت میکند و به چه دردی میخورد. این برچسب به اپلیکیشن شما در نتایج جستوجو هم میچسبد. به این ترتیب، هم کاربر میفهمد اپلیکیشن شما به چه دردی میخورد و هم شانس کشفشدن افزایش پیدا میکند.
به تگهای اپلیکیشن ترب نگاه کنید: خرید و مقایسهٔ قیمت.
بالاتر در ۲ جا اشاره کردیم که باید مراقب اپلیکیشن باشید و با رفع مشکلات، آن را بهروز کنید. نرخ بهروزرسانی و تاریخ آخرین زمانی که اپلیکیشن را بهروز کردید، برای گوگل پلی اهمیت دارد.
اپلیکیشنی که ۴ سال است صاحب آن به سراغ بهروزرسانی و دادن نسخهٔ جدید نرفته است، به نظرتان اپلیکیشن خوبی است؟
بهروزرسانی میتواند برای موارد زیر باشد:
به متن بهروزرسانی هم دقت کنید. فقط ننویسید رفع و بهبود جزئی! به کاربر فعلی و جدید نشان دهید چه چیزی را بهتر کردهاید. چند نمونه را با هم مقایسه کنید:
این مسئله بهعنوان فاکتور رتبهبندی گوگل پلی بهصورت رسمی تایید نشده است؛ ولی در نرخ تبدیل و افزایش دانلودها نقش مستقیم و موثر دارد.
هر کاربری دوست دارد اپلیکیشنی را دانلود کند که زبان او را پشتیبانی کند، به امکانات آن بهراحتی در محل زندگی دسترسی داشته باشد و پیشنهادهای خوبی هم برای محل زندگی یا کار دریافت کند. اگر قرار است بهغیر از ایران فعالیت کنید، به این مسئله توجه کنید.
بیشتر بخوانید: مراحل کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپ استور بهصورت عملی از ایران
فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی را که مرور کنید، متوجه میشوید چه کارهایی باید انجام دهید؛ از رصد و یافتن بهترین کلمات کلیدی که کاربر شما جستوجو میکند تا تجزیهوتحلیل عملکرد فنی و رفتار کاربر در اپلیکیشن.
راز موفقیت شما، تعداد دانلودها نیست! بلکه شما هم به کاربر بیشتر و هم تعامل آنها نیاز دارید؛ پس به یک شنوندهٔ فعال تبدیل شوید که میداند اپلیکیشن او چطور بهتر میشود.
چند ایده و تکنیک برای بهبود فاکتورهای رنکینگ اپلیکیشن در گوگل پلی گفتم؛ ولی در مقالهٔ «بهینه سازی اپ استور (ASO) چیست + ۱۰ راهکار» مفصلتر همراه با کلی نمونهٔ واقعی، این مسئله را بررسی کردیم.
خوشحال میشوم نظر شما را دربارهٔ مقاله بدانم 🙂 اگر دغدغهای در این زمینه دارید، حتماً با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.