این مقاله را باز کردید، چون از گمنامی در فروشگاه اپلیکیشن خسته شدید؟ دنیای بدی شده است؛ حتی با داشتن بهترین اپلیکیشن هم باز ممکن است کشف نشویم، کسی ما را دانلود نکند و…
ولی راه دارد! یک راهی که البته به تحقیق کلمات کلیدی بستگی دارد: ASO یا همان بهینهسازی اپ استور. در این مقاله، با یکدیگر مراحل کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپ استور (ASO) را یکییکی بررسی میکنیم.
در آخر مقاله، شما قادر خواهید بود لیست کلمات کلیدی مرتبط و هدفمند را آماده کنید؛ پس بیایید شروع کنیم.
فهرست مطالب
Toggleکیورد چیزی است که اپلیکیشن شما را توصیف میکند؛ اپلیکیشن مدیریت هزینه است یا بازی سرگرمکننده؟ شاید هم اپلیکیشن خبری است؟ فروشگاه اپلیکیشن هم مثل موتورهای جستوجو باید اپلیکیشن شما را درک کند که بار این مسئله بر گردن کیوردهاست:
خلاصه، کلمات مشخص میکنند اپلیکیشن شما برای چه کسی مناسب است و به چه دردی میخورد. چیزی که اینجا مهم است: چگالی کلمات کلیدی + ارتباط معنایی.
حالا چه اتفاقی میافتد؟ وقتی کاربر در فروشگاه اپلیکیشن عبارتی را جستوجو میکند، فروشگاه آن را با کلمات کلیدی تطبیق میدهد و بر اساس سایر فاکتورهای رتبهبندی، اپلیکیشنها را لیست میکند.
همان طور که در تصویر زیر میبینید، تطبیق دقیق کیورد تایتل با عبارت جستوجوی کاربر فقط یکی از فاکتورهای رتبهبندی گوگل پلی است؛ چراکه «دخل و خرج : مدیریت مالی ساده» بالای «حسابداری آینو» قرار گرفته است.
حالا اینجاست که باید به فکر کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپ استور باشید. چرا؟ قرار است ببینید چه کلماتی به شما کمک میکند پیدا شوید و همزمان، کاربرانی شما را پیدا کنند که برای شما مفیدند.
بیایید مراحل آن را با یکدیگر مرور کنیم.
قرار است در این بخش به شکلی پیش برویم که در انتها نهتنها لیست کلمات کلیدی مرتبط، بلکه اولویتبندیشده و دارای اهمیت را مشخص کنید.
فرایند تحقیق کلمات کلیدی برای بهینهسازی اپلیکیشن بهطور کلی عبارت است از:
ما در ادامه سعی میکنیم بهترین روش برای تحقیق کلمات کلیدی از ایران را بررسی کنیم.
به یک لیست اولیه نیاز دارید که مبنای تحقیق شما باشد. برای آمادهکردن این لیست هم بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید:
چرا؟ کاربر ممکن است با هر هدفی و در هر موقعیتی به شکلی جستوجو کند. مثلاً شاید نام شما را بشنود و بخواهد اپلیکیشن را نصب کند یا نیازی مثل ورزش در خانه داشته باشد و بهدنبال رفع آن باشد.
در این مرحله وسواس به خرج ندهید و کل لیست را آماده کنید؛ هیچ ایدهای در این مرحله بد نیست و در مراحل بعدی، لیست را الک میکنید. فقط ۲ قانون کلی را اینجا رعایت کنید:
خب، موافق هستید با لیستی برای بازاریابی اپلیکیشن کالریشمار بهصورت ارگانیک، مراحل کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپ استور را پیش ببریم؟ در این مرحله، لیست ما حاوی موارد زیر است:
خب، قبل از اینکه مرحلهٔ بعدی را ادامه دهیم، اجازه دهید یک نگاهی به دلایل پشت برخی کلمات بیندازیم.
«رژیم غذایی اختصاصی» را میتوان USP در نظر گرفت؛ در حالی که «رژیم غذایی بارداری» بر اساس نیاز مخاطب انتخاب شده است. «سلامتی» و «تناسب اندام» هم که مرتبط با دستهبندی اپلیکیشن هستند.
اینجا شما لیست بلندی دارید که باید الک و همچنین کامل کنید. اول اینکه بازار هدف شما کجاست؟ کدام فروشگاه اپلیکیشن، فروشگاه اصلی است؟
حالا باید در فروشگاه اپلیکیشن موردنظرتان جستوجو کنید و ببینید چه چیزی بیشتر از همه جستوجو میشود. پیشنهادهای مرتبط فروشگاه با کیوردهای اولیه شما چیست؟ در لیست دارید؟ از آن بگذرید. ندارید؟ به لیست اضافه کنید.
در گام دوم، از ابزارهای کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپ استور استفاده کنید. «AppVector» یک گزینهٔ رایگان است. البته همان طور که در تصویر زیر میبینید، کمک زیادی در زبان فارسی به شما نمیکند.
«Appfollow» ابزار دیگری است که در این تحقیق به شما کمک میکند؛ البته این ابزار مبتنی بر اپلیکیشن است. منظورمان این است باید یک اپلیکیشن را انتخاب کنید و بر اساس آن تحقیق کنید.
خوبی این ابزار هم این است رتبهٔ شما و وضعیت فعلی را هم بررسی میکند. همان طور که در تصویر زیر میبینید، میزان محبوبیت، رتبه، نرخ سرچ به دانلود، رتبه و اثرگذاری را برای هر کیورد لیست میکند.
پیشنهاد: سری به گوگل ترندز بزنید تا ببینید وضعیت جستوجوی عبارت شما چطور است. آیا موضوع داغی است؟ شاید حالت دیگری را بیشتر جستوجو میکنند. البته یادتان نرود این جستوجوها مرتبط با نتایج جستوجوی گوگل است و نه فروشگاه. مثلاً طبق تصویر زیر، «کالری شمار» گزینهٔ بهتری است تا «کالریشمار».
برای اینکه بتوانید از لیست کلمات کلیدی، بهترینها را جدا کنید، چند مسئله را در نظر بگیرید:
در اینجا باید نگاهی به ۵ رقیب اصلی خود هم داشته باشید. بیایید ببینیم چه راههایی داریم.
۳ رقیب اصلی خودتان را میشناسید؟ حالا اگر رقیب کمتری دارید که خوش به حال شماست! ولی بهطور کلی، صفحهٔ اپلیکیشن هر ۳ رقیب را بررسی کنید. اگر نمیشناسید، دستهبندی خودتان را بررسی کنید. چه جاهایی را؟ عنوان، زیرعنوان، دیسکریپشن (در گوگل پلی هم دیسکریپشن کوتاه و هم بلند را بخوانید).
یک نگاهی به حجم کلمات کلیدی بیندازید و ببینید از چه چیزهایی چند بار استفاده کردند. لیست خود را هم مرور کنید. شما باید از این تجزیهوتحلیل ۲ استفاده کنید:
اینجا دیگر هنر شماست که چطور از ترکیب کلمات بتوانید مزیت و تفاوت خودتان را توصیف کنید و در جای درست قرار بگیرید. بیایید یک نمونه را با هم بررسی کنیم؛ کرفس رقیب اصلی اپلیکیشن کالری شمار داستان ماست. اول از همه به عنوان نگاه میکنیم.
آنها در عنوان، کیورد برند (کالری شمار کرفس) را همراه با ۲ کیورد «رژیم لاغری» و «چاقی» آوردند. بله، شاید چاقی به رژیم نچسبیده است، ولی برای توصیف کاری که اپلیکیشن میکند، کافی است.
در توضیحات کوتاه هم کرفس ترجیح داده است به کاری که انجام میدهد به زبان ساده اشاره کند. در اینجا کیورد برند یعنی «کرفس» و همچنین «لاغر شی» استفاده شده است.
این رویکرد بهخوبی یک نکتهٔ مهم را یادآوری میکند: قرار نیست کل جایگاهها را با کلمات کلیدی پر کنید! مخاطب باید بداند اپلیکیشن شما چیست و چه کمکی میکند؛ پس باید طبیعی، شفاف و روان بنویسید.
ولی اصل داستان در توضیحات بلند است! از همان ابتدا که آنها با «کالریشماری» و «وزن ایدهآل» شروع کردهاند، این قضیه جدیتر میشود. از دیگر کلماتی که به چشم میآیند هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همین شکلی ۳ رقیب خودتان را تجزیهوتحلیل کنید تا بعد تصمیم بگیرید با چه کلماتی، عنوان، زیرعنوان و متن دیسکریپشن اپلیکیشن را بنویسید. تجزیهوتحلیل رقبا چه کمکی میکند؟
شما حالا لیست کاملی دارید که باید تصمیم بگیرید چه کلماتی را به کار ببرید. در اینجا باید برای اولویتبندی یک موضوع مهم را در نظر بگیرید: ویژگیها و امکانات اپلیکیشن.
بله، در موردی که مثال زدیم، کرفس بهعنوان رقیب از کلمات و عباراتی مثل «تمرین درخانه» یا «قدم شمار» میتواند استفاده کند. چرا؟ چون اپلیکیشن آنها این ویژگی را دارد. آنها حتی به دوران شیردهی هم اشاره کردند؛ چراکه برای آن برنامه دارند.
حالا ما باید ببینیم اپلیکیشن ما هم این ویژگیها را دارد؟ پس برای اینکه کلمات را انتخاب کنیم، اول از همه باید ببینیم خودمان چه چیزی ارائه میکنیم.
رسیدیم به دومین مسئلهٔ مهم که باید در نظر بگیرید: مخاطب هدف اپلیکیشن (نیازها، علایق، رفتار، سن و…).
سن، جنسیت و موارد جمعیتشناختی را باید بشناسید که با چه لحنی صحبت کنید. از طرفی، آیا مثلاً از زبان محاوره استفاده کنید یا رسمی. کسی که ۲۰ سال سن دارد، مثل کسی که ۴۰ سال سن دارد جستوجو نمیکند.
مورد بعدی هم میشود نیازها، علایق و رفتاری که مخاطب شما دارد. نیاز او را بشناسید تا در کیوردها بیاورید؛ مثلاً کرفس یک نیاز را بهخوبی شناسایی کرده است: رژیم غذایی مخصوص دوران شیردهی.
حالا که لیست را مشخص کردید، وقت هنرمندی است: توصیف اپلیکیشن با توجه به مشکلات و دردهای مخاطب با کمک کلمات کلیدی انتخابی.
یک نکته هم در آخر بگوییم: فقط روی کلمات کوتاه با جستوجوی بالا مانور ندهید. ببینید مخاطب هدف شما چطور جستوجو میکند و کلمات کلیدی دمبلند را هم در متن خود بیاورید.
مثلاً «خرید اینترنتی آسان»، «خرید اینترنتی کفش ورزشی»، «ورزش در خانه بدون تجهیزات»، «آموزش ویدیویی تمرینات ورزشی»، «مدیریت هزینه و درآمد روزانه» و «مدیریت و پیگیری تراکنش بانکی» و… جزو کلمات کلیدی دمبلند به حساب میآیند.
آیا هوش مصنوعی به ما در کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپ استور کمک میکند؟ بله، بیاید چند ایده به شما دهیم.
یک اپلیکیشن دارید که میدانید چیست؛ ولی ایدهای ندارید که ممکن است چه کلمات کلیدی و عبارتهایی به آن مرتبط باشند؟ برگزاری جلسهٔ طوفان فکری به شما در مرحلهٔ اول تحقیق کلمات کلیدی برای بهینهسازی اپ استور کمک میکند؛ ولی شاید منابع کافی در اختیارتان نباشد.
اینجاست که هوش مصنوعی ChatGPT به کمک شما میآید. با استفاده از آن، لیست کلمات اولیه را به دست بیاورید. چطور؟
یک کد دستوری (پرامپت) برای آن مینویسید که مثلاً ۳۰ کیورد مرتبط با دستهبندی اصلی به شما دهد:
Give me 30 semantically relevant but unique keyword under the main category of ‘کالری شمار’
نتیجه را ببینید:
در کنار خود این کار، میتوانید از یک جیپیتی آماده بهنام «ASO | App Store Optimization Expert» بهعنوان دستیار خود استفاده کنید. البته به نسخهٔ ۴ که پولی است، نیاز دارید.
برای نمونه، ما لینک اپلیکیشن «بانیمد» و «کرفس» را به آن دادیم تا به ما بگوید چه کلماتی اضافه کنیم تا عملکردمان بهتر شود.
سفر کاربر اپلیکیشن با کشف شما شروع میشود. برای این مسئله هم شما چند راه مختلف از جمله تبلیغات دارید؛ ولی یک راه ارگانیک برای بازاریابی اپلیکیشن است. در این روش، شما اپلیکیشن خودتان را برای جستوجوهای مرتبط بهینه میکنید تا در لیست نتایج ظاهر شود.
این مسئله هم تا حدود زیادی به کلمات کلیدی گره خورده است. اینجاست که کیورد ریسرچ برای بهینهسازی اپلیکیشن مهم میشود. در این مقاله بهصورت تجربی، روشی مناسب برای ایرانیها گفتیم.
خوشحال میشویم نظرات شما و تجربهای که دارید هم بشنویم؛ در بخش نظرات با ما گفتوگو کنید 🙂