طبق آمار، ۹۶ درصد اپلیکیشنهای گوگل پلی و ۹۲ درصد اپلیکیشنهای اپ استور رایگان در اختیار کاربران قرار گرفتهاند؛ ولی اپلیکیشنهای رایگان چگونه درآمدزایی میکنند؟ برای اینکه به این سؤال پاسخ دهیم، قرار است در این مقاله ۱۱ استراتژی و روش را با یکدیگر بررسی کنیم تا بالاخره ببینیم بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل رایگان چیست!
آمادهاید؟ بیایید شروع کنیم.
فهرست مطالب
Toggleسرتان را با مقدمهای طولانی و صحبتکردن دربارهٔ بزرگی بازار اپلیکیشن درد نمیآورم! مستقیم سر اصل مطلب برویم تا شما هم سر سفرهای بنشینید که سالهاست پهن شده است.
یکی از بهترین راههای پولدرآوردن، نمایش تبلیغات است. اپلیکیشن شما میزبان تبلیغات کسبوکارها میشود و از آن طرف سهم خود را میگیرد. با این حال، شاید نگران باشید با نمایش تبلیغات مزاحم کاربر شوید! حق دارید؛ ولی چارهٔ کار، طراحی اصولی جایگاههای نمایش عدمنمایش مکرر تبلیغات است.
برای مثال، اگر میخواهید با نمایش تبلیغات بینابینی تمامصفحه درآمد کسب کنید، چند نکتهٔ زیر را رعایت کنید:
حالا سهم شما از نمایش تبلیغات چقدر است؟ این مسئله به مدل پرداخت تبلیغکننده بستگی دارد:
برای مثال، در حالت اول، اگر کسی روی تبلیغ کلیک کند، درصدی از مبلغ پرداختی تبلیغکننده (مثلاً ۶۰ درصد در ادموب) به شما داده میشود. در ادیوری، کل درآمد حاصل از تبلیغات نمایشدادهشده در اپلیکیشن بین ما و شما تقسیم میشود. (در مقاله دیگری از بلاگ ادیوری، درباره میزان درامد از گوگل ادموب به طور کامل صحیت کردهایم که پیشنهاد میکنیم حتما آن را بخوانید)
برای اینکه تبلیغ کسبوکارهای بزرگ و کوچکی مثل دیجیکالا و مایلیدی را نمایش دهید، میتوانید به جمع ۷ هزار نفری ادیوری بپیوندید.
نمایشدهندهٔ ادیوری بودن چه سودی برای شما دارد؟ مهمترین مسئله، تلاش ما برای جلوگیری از تجربهٔ بد کاربری است:
از طرفی، گزارشی دقیق به تفکیک جایگاههای نمایش در اختیارتان میگذاریم تا بتوانید با بهینهکردن جایگاه، درآمد خود را افزایش دهید.
بیایید چند نمونه را با هم بررسی کنیم تا ببینید تبلیغات چطور در اپلیکیشن شما نمایش داده میشوند. با تبلیغات جایزه دار شروع میکنیم که کاربر با رضایت کامل آن را مشاهده میکند:
در تصویر زیر، چند نمونه تبلیغات بنری در اپلیکیشن مجلهٔ دلتا و هواشناسی را مشاهده میکنید:
در تصویر زیر، چند نمونه تبلیغات همسان در اپلیکیشن آخرین خبر را میبینید؛ تبلیغاتی که هیچ تفاوتی با محیط اپلیکیشن شما ندارند!
بهعنوان آخرین نمونه هم تبلیغ cpi را برای شما انتخاب کردیم که بهصورت بینابینی تمامصفحه نمایش داده شده است:
نکته: برای اینکه نتیجهٔ بهتری از نمایش تبلیغات بگیرید، تست کنید! مثلاً اگر چند بار تبلیغات نمایش دهید، کاربر عصبانی میشود و نرخ ریزش افزایش پیدا میکند.
قبل از اینکه به سراغ مابقی راه های کسب درآمد از اپلیکیشن برویم، پیشنهاد میکنم داستان «رشد ۳۰۰ درصدی درآمد یک برنامهنویس دهه هفتادی با کمک ادیوری» را بخوانید.
بیشتر بخوانید: میزان درآمد از تبلیغات درون برنامه ای چقدر است؟
شاید نمایش تبلیغات بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل باشد؛ ولی تنها راه نیست! دومین استراتژی موثر برای پولدرآوردن، فروش حق عضویت یا همان اشتراک ماهانه (سالانه) است.
برای مثال، اگر کسی بخواهد با ارائهٔ خدمات پول دربیاورد، میتواند با پرداخت ماهانه تومان، از اپلیکیشن «متخصصین آچاره» استفاده کند.
این مدل را بیشتر در اپلیکیشنهایی مثل نتفلیکس میبینیم که کاربر بهازای پرداخت مبلغی مشخص، به محتوا دسترسی پیدا میکند.
بهترین استراتژی برای کسب درآمد از اپلیکیشن با فروش حق عضویت این است که به کاربر اجازه دهید برای مدتزمان مشخصی (مثلاً ۷ روز) از اپلیکیشن رایگان استفاده کند. به این ترتیب، شما ترس از ضررکردن – که یکی از موانع اصلی خرید کاربر است – را از بین میبرید.
نکته: گوگل پلی ۱۵ درصد تمدید اشتراک خریداریشده را برمیدارد؛ ولی سهم اپ استور در سال اول ۳۰ درصد و پس از یک سال، ۱۵ درصد است.
یکی از چالشهایی این مدل کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل، قانعکردن کاربر برای پرداخت مکرر حق عضویت است.
مثلاً در اپلیکیشن «متخصصین آچاره»، اگر کاربر نتواند پروژه بگیرد، احتمالاً ماه بعد اشتراک خود را تمدید نمیکند. اپلیکیشنهایی که بهازای دسترسی به محتوا پول میگیرند، باید محتواهای خود را مدام بهروز کنند.
یکی از استراتژیهای خوب نتفلیکس که به درآمد بیشتر منجر شد، تولید محتوای انحصاری و اختصاصی (فیلم و سریال) بود.
یکی دیگر از راههایی که اپلیکیشنهایی مثل فیلیمو، فیلمنت و نماوا پیش گرفتهاند، پخش انحصاری محتواست؛ یعنی سریال و فیلمی که در جای دیگری در دسترس نیست و کاربر مجبور است اشتراک اپلیکیشن را بخرد.
شاید بهخاطر همین مشکل و سختیهایی که دارد، طبق آمار، فقط ۵ درصد اپلیکیشنها به سراغ این مدل برای درآمدزایی رفتهاند.
پیشنهاد برای کسب درآمد بیشتر: پیشنهاد وسوسهکنندهای برای اشتراکهای بلندمدت داشته باشید؛ مثلاً ۳۰ درصد تخفیف برای اشتراک ۶ ماهه.
بیشتر بخوانید: آموزش انتشار اپلیکیشن در اپ استور در سال ۱۴۰۲
یکی از بهترین راههای درآمدزایی از اپلیکیشنهای موبایل، فروش مستقیم محصول است. البته نیاز نیست حتماً محصول فیزیکی مثل لباس یا لوازم آرایشی بفروشید!
برای مثال، اپلیکیشنهای آیقصه و فیدیبو بهترتیب با فروش کتابهای صوتی و کتاب الکترونیکی و صوتی درآمد کسب میکنند.
اگر قرار است جا پای چنین اپلیکیشنهایی بگذارید، حتماً برای کمکردن ترس از ضررکردن کاربر برنامه داشته باشید.
مثلاً این ۲ اپلیکیشن به کاربران خود اجازه میدهند بخشی از کتاب را بخوانند یا به آن گوش دهند و سپس در صورتی که مطمئن شدند همان چیزی است که میخواهند، آن را بخرند.
نکته: بسته به نوع محصولی که میفروشید، میتوانید از مدل حق اشتراک و فروش محصول در کنار هم استفاده کنید.
مثلاً فیدیبو و طاقچه علاوه بر فروش کتاب (الکترونیکی و صوتی)، کتابخانه هم دارند که کاربران آنها میتوانند با پرداخت حق عضویت، ماهانه به کتابهای مختلف دسترسی داشته باشند؛ با این تفاوت که در صورت پرداختنکردن حق عضویت، ماه بعد دیگر نمیتوانند آن کتابها را بخوانند.
یک نمونه فروش مستقیم کالا در اپلیکیشن یورمد هم ببینید:
پرداخت درونبرنامهای رقابت سنگینی با نمایش تبلیغات برای کسب عنوان بهترین روش درآمد از اپلیکیشن دارد! بهطور معمول، کاربر برای دسترسی به امکانات بیشتر پول میدهد.
این مدل بیشتر در بازیهای موبایلی دیده میشود؛ چراکه آنها پول رایج خود مثل سکه، جان (قلب)، الماس و… دارند که کاربر میتواند با پرداخت پول، جان یا سکهٔ بیشتر بگیرد و از آن در بازی استفاده کند.
برای نمونه، شما میتوانید در آمیرزا سکه بخرید:
در بازی «کلش رویال»، آیتمهای دیگری مثل ایموجی و بنر هم با پرداخت درونبرنامهای در دسترس کاربران قرار گرفته است. بد نیست بدانید طبق آمار، پرداخت درونبرنامهای بیشترین درآمد را برای اپلیکیشنهای موبایلی رقم زده است.
بهطور کلی برای ۲ نوع محصول، کاربر در اپلیکیشن خرید میکند:
پس از اینکه از آن استفاده کرد، دیگر در دسترس نیست؛ مثل همان جان و سکه در بازی.
پس از خرید برای همیشه در دسترس است؛ مثلاً خرید لباس برای کاراکتر بازی و ایموجی در بازی کلش رویال .
به یک مثال دیگر اشاره کنم و برویم سراغ سایر بهترین راههای کسب درآمد از اپلیکیشن! کاربران تیکتاک میتوانند سکه بخرند و آن را برای دادن هدایی در خلال پخش زنده (لایو) و حمایت از تولیدکنندههای محتوا خرج کنند!
در طرف مقابل، تولیدکنندهٔ محتوا میتواند الماسهای خود (هدایایی که دریافت کرده است) را به دلار تبدیل کند؛ البته تیکتاک درصد مشخصی از آن را برمیدارد. دقیقاً مشخص نیست حق تیکتاک از این معامله چقدر است؛ ولی طبق شواهد حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد است!
بیشتر بخوانید: بررسی تفاوت اپلیکیشن موبایل و وب اپلیکیشن
مگر میشود دربارهٔ بهترین راه های کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل صحبت کرد و به مدل فریمیوم اشاره نکرد؟ با این حال، شاید بپرسید این مدل چطور به درآمدزایی منجر میشود. خیلی ساده است! شما اپلیکیشن رایگان خود را با محدودیتهای خاص منتشر میکنید و کاربر برای دسترسی به تمام امکانات، به شما پول میدهد.
یکی از سادهترین تکنیکها این است که کاربر پول میدهد تا دیگر هیچ تبلیغی در اپلیکیشن نبینید! چون پای امکانات بیشتری در میان نیست، مبلغ کمی باید در نظر بگیرید.
هرقدر پیشنهادهای بیشتری برای کاربر داشته باشید، میتوانید بیشتر پول بگیرید! بیایید چند نمونه را با هم بررسی کنیم:
فقط ۲ گیگابایت فضای ذخیرهسازی را رایگان در اختیار کاربران میگذارد. پس از آن، شما باید یکی از پنلهای ماهانه یا سالانه را بخرید.
کاربران میتوانند بهطور رایگان زبانهای مختلف را یاد بگیرند؛ ولی برای دسترسی به امکانات بیشتر مثل تمرینهای شخصیسازیشده، حذف تبلیغات و کوییزها باید نسخهٔ پلاس را بخرند.
در اغلب اپلیکیشنهای ورزشی، برنامههای عمومی و ساده در اختیار کاربران است؛ ولی برای دسترسی به امکانات بیشتر مثل برنامهریزی شخصی یا برنامههای ورزشی حرفهای باید پول بدهید.
کاربران اسپاتیفای میتوانند آهنگ گوش یا پیدا کنند؛ ولی برای دسترسی به امکانات کامل اپلیکیشن مثل پلیلیستهای شخصیسازیشده، دانلود آهنگ، گوشدادن مداوم به یک آهنگ و… فقط در نسخهٔ اصلی در دسترس است.
شاید زیاد مرسوم نباشد؛ ولی به هر حال یکی از راههای کسب درآمد است. شما از کاربران خود میخواهید بهازای بهترکردن زندگی آنها با اپلیکیشن (مثلاً محتوای ارزشمندی که رایگان در اختیار آنها میگذارید) از شما حمایت مالی کنند.
آیا این مدل گزینهٔ خوبی برای درآمدزایی است؟ نمیتوان مطمئن باشید تمام کاربران از شما حمایت میکنند و همچنین مبلغ آن از قبل مشخص نیست؛ پس بهطور کلی نمیتوانید روی آن حساب کنید و مطمئن شوید در ماه ایکس تومان درآمد دارید.
یک راه دیگر هم همکاری با برندها و کسبوکارهای بزرگ بهازای نمایش انحصاری و اختصاصی تبلیغات آنها در اپلیکیشن است. آنها بهعنوان حامی مالی در اپلیکیشن و تمام داراییهای آن (سایت و اکانت شبکههای اجتماعی) معرفی میشود.
بیشتر بخوانید: آموزش گامبهگام انتشار اپلیکیشن در بازار بهصورت تصویری
محصول یا خدمت دیگری را تبلیغ میکنید و بهازای هر فروش، کمیسیون میگیرید؛ به همین سادگی! موافقید یک نمونه را با هم بررسی کنیم؟
اپلیکیشنهای خبری یا محتوایی (مثل مجلهٔ دلتا)، میتوانند با انتشار محتواهای مرتبط با محصولات یا خدمات گوناگون، کاربران خود را بهسمت خرید محصول سوق دهند.
در این حالت، محتواهایی مثل بهترین لپتاپهای دانشجویی زیر ۲۵ میلیون تومان، بهترین راههای درمان سردرد در خانه، بهترین راههای یادگیری دیجیتال مارکتینگ و… میتوانند شرایط خوبی برای فروش لپتاپ، اسپری میگرنکات و دورهٔ دیجیتال مارکتینگ فراهم کنند.
چطور درآمد کسب میکنیم؟ یک لینک اختصاصی در اختیار شما بهعنوان معرف گذاشته میشود. هر خریدی که از طریق این لینک قطعی شود، پورسانت شما پرداخت میشود.
بیشتر بخوانید: نحوه کسب درآمد از گوگل پلی + راههای جایگزین
به درآمدزایی اپلیکیشنهای رایگانی مثل اسنپ یا با سلام فکر کردهاید؟ گرفتن کارمزد از هر تراکنش هم میتواند بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن باشد. البته این مدل برای هر اپلیکیشنی مناسب نیست و هزینهٔ نگهداری چنین اپلیکیشنهایی هم بالاست.
مثلاً بهازای هر پرداخت شما بهعنوان مسافر، اسنپ ۱۵ درصد برای خود برمیدارد و مابقی آن را به راننده میدهد. از طرفی، با سلام مدلهای مختلفی برای کارمزد در نظر گرفته است:
البته سقف کارمزد با سلام، ۱۰۰ هزار تومان است. به این ترتیب، توانسته توجه کاربران زیادی را جلب کند.
تا اینجای مقاله، با رایجترین راه های کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل آشنا شدید. همان طور که مشاهده کردید، نمیتوانیم دقیقاً بگوییم کدام استراتژی، بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن است! هر مدل برای یک نوع اپلیکیشن مناسب است و برخی روشها هم به زیرساخت قدرتمند نیاز دارند.
البته قرار نیست فقط به یکی از این استراتژیها برای کسب درآمد اکتفا کنید! میتوانید با بهکارگیری ترکیبی از روشها درآمد خود را افزایش دهید.
مثلاً اپلیکیشن ترب هم بهازای هر کلیک از سایتهای فروشگاهی پول میگیرد و هم با نمایش تبلیغ درآمد کسب میکند.
مدل ترکیبی در بیشتر بازیها هم دیده میشود. برای مثال، آنها هم از طریق نمایش تبلیغات جایزهدار و بینابینی درآمد دارند و هم راه خرید سکه را جلوی کاربران گذاشتهاند.
ولی در بازار اپلیکیشنها چه خبر است؟ کدام مدل از مدلهای معرفیشده محبوبتر است؟ بیایید به آمار نگاهی بیندازیم.
بیشتر بخوانید: آموزش تصویری انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی
با توجه آماری که فروردین ۱۴۰۲ منتشر شده است:
طبق نتایج یک نظرسنجی، ۸۲ درصد صاحبان بازی موبایلی و ۷۶ درصد صاحبان اپلیکیشن موبایلی گفتند از تبلیغات ویدئویی برای کسب درآمد از اپلیکیشن استفاده میکنند.
برای اینکه ببینید بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل برای شما چیست و چطور قیمت را تعیین کنید، به چند نکته توجه کنید:
چه تغییری در زندگی کاربر ایجاد میکنید؟ چرا باید برای اپلیکیشن شما هزینه کند؟ چه کاری را بهتر از سایر رقبا انجام میدهید؟ بهطور کلی، روی چیزی تمرکز کنید که به بهترین شکل انجام میدهید و مخاطب هدف اپلیکیشن میخواهد.
یادتان باشد چون اپلیکیشن شما رایگان است و فقط میخواهید با نمایش تبلیغ درآمد کسب کنید، همهٔ کاربران حتماً آن را نصب نمیکنند!
اول اینکه باید سن و جنسیت کاربر ایدئال خود را مشخص کنید. پس از آن، ببینید چه اولویتهایی دارد، به چه چیزی علاقه و نیاز دارد، چطور تصمیمگیری میکند و چه کسی و چه چیزهایی در این تصمیمگیری نقش دارند.
تیکتاک با کاربران جوان سروکار دارد و عمدهٔ درآمد این اپلیکیشن از طریق نمایش تبلیغات درون اپلیکیشنی و پرداخت درونبرنامهای است.
نمایش تبلیغات جایزهدار در بازیها هم گزینهٔ بسیار خوبی برای درآمدزایی است؛ چراکه مخاطب چنین اپلیکیشنهایی نشان دادهاند برای گرفتن پاداش حاضرند ۳۰ ثانیه صبر کنند!
خیلی مهم است بدانید دنبال چه هستید! مثلاً اگر فقط میخواهید خیلی زود به درآمد برسید، نمایش تبلیغات بهترین گزینهٔ روی میز است.
ولی اگر کسبوکاری با پایگاه مشتری خوب دارید، میتوانید به فکر مدلهای دیگر مثل فروش اشتراک یا فروش محصول باشید.
نقاط ضعف و قوت رقبا و همچنین مدل درآمدی آنها را زیر نظر بگیرید. مثلاً آیا فروش اشتراک فکر خوبی است یا میتوان با نمایش تبلیغات و رقمزدن تجربهٔ کاربری خوب به درآمد بالا رسید؟
گاهی اوقات، برخی راه های کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل غیرمتداول که محبوب نیستند، در بعضی بازارها بهتر عمل میکنند؛ پس فقط به محبوبیت مدل درآمدی نگاه نکنید!
از طرفی، شما باید شرایط اقتصادی و ظرفیت بازار را هم در نظر بگیرید. آیا میتوانید مثلاً با نمایش تبلیغات بازار را از دست خرید اشتراک راحت کنید؟ شاید هم پس از بررسی رقبا و عملکرد آنها، متوجه شوید میتوانید با ارائهٔ برخی امکانات بهطور رایگان، موفق عمل کنید.
نکته: پیشنهاد میکنیم ابتدا اپلیکیشن خود را با گروه کوچکی امتحان کنید و مطمئن شوید از آن استقبال میشود؛ هم خود اپلیکیشن و هم مدل درآمدی آن!
خب، حالا که میتوانید بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن را برای خودتان انتخاب کنید، بیایید ببینیم چطور عملکردتان را بسنجید.
بیشتر بخوانید: تجربه کاربری اپلیکیشن چیست و چگونه میتوان آن را بهبود داد؟
آیا میدانستید نرخ تبدیل اپلیکیشن اسپاتیفای ۲۶/۶ درصد است؟ آن هم در حالی که نرخ تبدیل اپلیکیشنهای فریمیوم بهطور میانگین ۱ درصد است.
پس به نظرم مهم است عملکردتان را بسنجید و ببینید با اصلاح چه چیزی میتوانید درآمد بیشتری کسب کنید.
موارد زیر را حتماً بسنجید:
این نرخ به زبان ساده میشود تعداد کاربرانی که از اپلیکیشن شما در یک بازهٔ زمانی مشخص استفاده میکنند. اگر متوجه شوید کاربران زیادی اپلیکیشن شما را حذف میکنند، برای بهبود تجربهٔ کاربری و یافتن مشکل (ها) اقدام میکنید. درآمد شما کاملاً به این نرخ گره خورده است؛ چراکه تا کاربری از اپلیکیشن استفاده نکند، از درآمد خبری نیست.
مثلاً وقتی استراتژی کسب درآمد شما نمایش تبلیغات باشد، میتوانید ببینید آیا تبلیغات در فعالیت و تجربهٔ کاربر تاثیر بد میگذارند یا نه.
تعامل مداوم و منظم کاربران بهمعنای درآمد بیشتر است. برای اینکه چسبندگی اپلیکیشن را حساب کنید، تعداد کاربران فعال روزانه را بر کاربران فعال ماهانه تقسیم کنید.
این معیار به شما کمک میکند ببینید بهطور متوسط هر کاربر چقدر برای شما درآمد به ارمغان میآورد. کافی است درآمد کل اپلیکیشن را در یک بازهٔ زمانی مشخص بر تعداد کاربران همان بازه تقسیم کنید.
مثلاً اگر میخواهید میزان درآمد حاصل از فروش اشتراک را پیدا کنید، در یک بازهٔ زمانی، درآمد کل از فروش اشتراک را بر تعداد کاربرانی که حق عضویت خریدهاند، تقسیم کنید.
باید بدانید هر نصب برای شما چقدر تمام شده است.
شما باید کاربر را از لحظهای که تبلیغ را مشاهده میکند تا زمانی که یک اقدام درآمدزا انجام میدهد، زیر نظر بگیرید. با بررسی نرخ تبدیل، متوجه میشوید کاربران در کدام مرحله ریزش میکنند و استراتژی کسب درآمد خود را بهبود میبخشید.
بهطور کلی، چه چیزی نیاز است تا من هم بتوانم مثل اسپاتیفای ۲۶ برابر نرخ تبدیل متوسط عمل کنم!
نشان میدهد تمام کاربران اپلیکیشن در طول رابطهٔ خود با اپلیکیشن چقدر سود برای شما ایجاد کردهاند. این معیار خوبی است که میتوانید با هزینهٔ جذب هر کاربر مقایسه و ببینید چقدر ارزش دارد برای جذب کاربران خرج کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین روشهای بازاریابی پولی اپلیکیشن در سال ۱۴۰۲
در این مقاله، بهترین راههای کسب درآمد از اپلیکیشن موبایل را با شما در میان گذاشتم. پس از آن، به آمار و ارقام نگاهی انداختیم تا ببینیم کدام روش مرسوم است. دیدیم بهترین روش کسب درآمد از اپلیکیشن، نمایش تبلیغات است؛ ولی نمیتوان یک نسخهٔ کلی برای همه پیچید و پارامترهای مختلفی در این میان نقش دارند.
به نظرتان، بهترین روش برای اپلیکیشن شما چیست؟ آیا همچنان سوالی ذهن شما را درگیر کرده است؟ در بخش نظرات با ما در ارتباط باشید 🙂
منابع:
AppsFlyer | uptech | Gitnux | SPECoTechnologies | Medium