تاثیر اپلیکیشنهای موبایلی روزانه در حال افزایش است. با استفاده هرچه بیشتر افراد از موبایل، کسبوکارهای موفق مجبور به ایجاد اپلیکیشنهای موبایلی برای افزایش رشدشان هستند. اگر برنامهای برای توسعه اپلیکیشن موبایلی دارید پس حتما باید با استراتژیها و روشهای جذب مخاطب در آنها نیز آشنا شوید.
یکی از مهمترین و جدیدترین روشهای دیجیتال مارکتینگ، اپلیکیشن مارکتینگ یا بازاریابی اپلیکیشن است. در این مقاله سعی داریم به مفهوم درست بازاریابی اپلیکیشن و کاربردیترین روشهای آن، برترین استراتژیهای اپلیکیشن مارکتینگ و نحوه حفظ کاربران در اپلیکیشن مارکتینگ بپردازیم. (چنانچه میخواهید بدانید که دیجیتال مارکتینگ چیست و چه کاربردی دارد، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم)
بازاریابی اپلیکیشن چیست؟
اپلیکیشنها در دنیای امروزی و در گوشیهای تلفن همراه انواع مختلفی دارند. هریک از این اپلیکیشنها خدمات متفاوتی را به کاربران خود ارائه میدهند و باید به گونهای عمل کنند که کاربران خود را حفظ کنند و آنها را افزایش دهند. میتوان اینگونه گفت که وقتی صحبت از تلفنهای هوشمند میشود، ناخودآگاه پای اپلیکیشنها نیز به میان آمده و اهمیت خود را نشان میدهند.
حال در بازاریابی و مسائل کسبوکار نیز اپلیکیشنها کاربرد خاص و مهم خودشان را دارند و به نام اپلیکیشن مارکتینگ یا بازاریابی اپلیکیشن معروفند. درواقع میتوان اینگونه گفت که اپلیکیشنها به یاری کسبوکارها آمده و آنها را برای پیشرفت در کسبوکارشان یاری میدهند.
بازاریابی اپلیکیشن یعنی تعامل با کاربران، از طریق برنامهای در موبایل هوشمند که کاربر را در هر مرحله از قیف بازاریابی، از اولین باری که اسم برنامه را شنیده تا وقتی که به کاربری منظم، وفادار تبدیل شوند؛ همراهی میکند.
در بازاریابی اپلیکیشن، مراحل مختلفی برای بازاریابی وجود دارد که در ادامه به معرفی تعدادی از آن میپردازیم:
نحوه خرید و نصب اپلیکیشن: اولین مرحله در بازاریابی اپلیکیشن، چگونگی بارگیری آن توسط کاربر و نصب آن است. البته باید به این نکته توجه داشت که شما در این مرحله باید به گونهای برنامهریزی کنید که کاربر متوجه شود اپلیکیشن شما مشکلی را از او حل میکند و نسبت به اپلیکیشنهای دیگر وجه تمایز خاصی برای انتخاب آن وجود دارد.
فعالسازی کاربر: هر اپلیکیشن نحوه فعالسازی متفاوت خود را دارد ولی میتوان گفت به طور کلی، فعال سازی به اولین اقدامات شما، برای استفاده و فعالیت کاربر پس از نصب اپلیکیشن شماست مانند افزودن مشخصات، شماره تلفن، ایمیل یا خرید اولیه.
در اینجا باید به این نکته توجه داشت که این مرحله کمک میکند تا مخاطب شما متوجه ارزش برنامه شما از طریق خدماتی مانند پیام خوشآمدگویی، آشنایی با قابلیتهای برنامه، نظرسنجی در مورد کیفیت برنامه و دادن تخفیفهای کوتاه مدت شود.
یکی دیگر از اقداماتی که میتوان در این مرحله از اپلیکیشن مارکتینگ، برای فعال سازی کاربر انجام داد گرفتن اطلاعات و مشخصاتی از کاربر مانند سن، جنسیت کاربر، شماره تلفن یا شماره ایمیل از کاربر است. چون در اینجا بازاریاب به اطلاعات و سلایق مخاطب خود آشنایی بهتر و بیشتری پیدا میکند و میتواند از راههای دیگری نیز با مشتری خود ارتباط برقرار کند.
حفظ مخاطب: پس از اینکه مخاطب و کاربر اپلیکیشن را نصب کرد و مرحله فعالسازی نیز به پایان رسید، نوبت به حفظ کاربر توسط بازاریاب از طریق اپلیکیشن میرسد. این مورد باید جزو اقدامات و برنامههای بلند مدت در بازاریابی اپلیکیشن قرار گیرد. اپلیکیشن باید به گونهای طراحی و بهروز شود که کاربر خود را موظف به عضو ماندن در آن بداند و از آن خسته نشود. به طور کلی میتوان مرحله حفظ مخاطب را به معنای تبدیل اپلیکیشن شما به مقصدی منظم، جذاب و کاربردی برای کاربر دانست.
مثلا شما با دادن تخفیفهای ویژه در مناسبتهای مختلف، ارسال مطالب ویژه، نظرسنجی از کاربر پس از هربار استفاده، اطلاع مخاطب از به روز رسانی و قابلیتهای جدید اپلیکیشن، میتوانید به حفظ کاربر خود در اپلیکیشن مارکتینگ کمک کنید. با توجه به مواردی که گفته شد میتوان به این نتیجه رسید که هر یک از این مراحل نیازمند ایجاد استراتژیها، تاکتیکها و برنامهریزی مخصوص به خود، توسط طراح است تا بتوان کاربر را در هر مرحله حفظ و جذب کرد.
امروزه روشهای مختلفی برای بازاریابی اپلیکیشن وجود دارد که در این بین میتوان به روشهای زیر اشاره کرد:
داشتن صفحه و وبلاگ برای اپلیکیشن شما: این روش یکی از روشهای هوشمندانهای است که در بازاریابی اپلیکیشن وجود دارد. به این گونه که شما برای اپلیکیشن خود در شبکههای اجتماعی صفحه ایجاد کنید و از این طریق خدمات جانبی را به مشتریان خود بدهید. این کار از این جهت هوشمندانه است که شما هم میتوانید رضایت مخاطبین خود را جلب کنید و هم در فضای مجازی و سایتها به دیگر کاربران معرفی شده و کاربران بیشتری را برای اپلیکیشن خود جذب کنید.
حضور و معرفی اپلیکیشن شما در App Store و Google Play Store: این روش از چند طریق برای معرفی بهتر و جذب مخاطب بیشتر برای اپلیکیشن شما مفید است:
شما میتوانید بدون هیچ هزینهای به مخاطبین جدیدی دست پیدا کنید.
اپلیکیشن خود و قابلیتهای آن را به صورتی جذاب و معتبر به کاربران و مخاطبان معرفی کیند.
برای اپلیکیشن خود در چنین درگاههایی اعتبار گرفته و اعتماد مخاطب را جلب کنید.
از نظرات و نقصهای برنامه خود باخبر شده و بتوانید آنها را برطرف کرده و از رضایت کاربران باخبر شوید.
برای اینکار میتوانید از صفحات و قابلیتهای منحصر به فرد اپلیکیشن خود عکس و ویدیو تهیه کرده، مشخصات عمومی و حجم آن را در App Store و Google Play Store با دیگر مخاطبین به اشتراک بگذارید
معرفی اپلیکیشن شما از طریق اینفلوئنسرها: شما میتوانید با هزینهای کم و به صرفه از اینفلوئنسرها و افراد تاثیرگذار مرتبط و یا غیر مرتبط با موضوع کسب و کار خود، بخواهید که اپلیکیشن شما را با دیگران به اشتراک گذاشته و آن را به مخاطبین خود معرفی کنند.
ایجاد کمپینهای حمایتی از طریق کاربران خود: شما میتوانید در این روش با مخاطب خود ارتباط و تعامل بیشتری گرفته و با این ارتباط میزان صمیمیت خود را بالا برده و هم چنین کاربران بیشتری را برای فعالیت در اپلیکیشن خود جذب و ترغیب کنید.
چگونه عملکرد بازاریابی اپلیکیشن را اندازه گیری کنیم؟
برای رسیدن به موفقیت در بازاریابی اپلیکیشن باید هرچندوقت یکبار عملکرد آن را اندازهگیری کنید. برخی از معیارهای مهم برای اندازه گیری بازاریابی اپلیکیشن، عبارتند از:
تعداد کاربران: شما میتوانید با استفاده از بررسی و اندازهگیری نرخ بارگیری و فعالسازی اپلیکیشن در زمانهای مختلف و منابعی که کاربران برنامه را بارگیری کردهاند؛ به نتایج خوبی در زمینه اندازهگیری بازاریابی اپلیکیشن برسید.
کاربران فعال: اندازهگیری فعالیت هرکاربر، در اپلیکیشن به طور روزانه نیز، میتواند به خوبی به شما در این زمینه کمک کند. چون شما متوجه میشوید که کاربران تا چه حد با اپلیکیشن شما ارتباط برقرار کردهاند و اینکه چه تعداد کاربر فعال در اپلیکیشن خود دارید که استفاده از برنامه شما را برای خود ضروری میدانند. اینکار با اندازهگیری مدت زمان فعالیت و همچنین تعداد دفعات فعالیت صورت میگیرد.
میزان ماندگاری و به یادداری برنامه شما برای کاربر: دانستن اینکه چه تعداد از کاربران، برنامه شما را نگهداری میکنند و بعد از مدتی دوباره آن را نصب و یا در آن فعالیت میکنند نیز میتواند به اندازهگیری عملکرد بازاریابی اپلیکیشن شما کمک کند. شما برای اینکه بتوانید در این زمینه فعالیت کنید؛ میتوانید عملکرد 30 روزه مخاطبین را مطالعه و اندازهگیری کنید.
حذف اپلیکیشن توسط کاربر: هریک از کاربران، برای حذف اپلیکیشن شما دلیلی دارند. شما میتوانید با مطالعه بازه زمانی خاصی پس از فعالسازی اپلیکیشن توسط کاربر، به این نتیجه برسید که چه دلایل و عملکردهایی در اپلیکیشن شما در این بازه زمانی باعث شده که کاربر فعالیت خود را در اپلیکیشن به پایان رسانده و آن را حذف کرده است.
نظرات کاربران و رتبهبندی توسط آنها: قطعا یکی از مهمترین معیارهای اندازهگیری عملکرد اپلیکیشن شما، نظرات مخاطبین و رتبهبندی و میزان امتیازی است که هرکاربر، باتوجه به انتظاراتش از اپلیکیشن به آن میدهد. نظرات کاربران، امتیاز شما را در ارزیابی عملکردهای مختلف در اپلیکیشن نشان میدهد و امتیازاتی که هرکاربر به اپلیکیشن میدهد نیز نشان دهنده میزان محبوبیت کلی اپلیکیشن در میان جامعه آماری استفاده کنندگان است.
استراتژیهای برتر اپلیکیشن مارکتینگ چیست؟
داشتن استراتژی و پس از آن برنامهریزی در هرکاری به خصوص در کسب و کارها و بازاریابی برای هرکار آن را به سوی موفقیت هدایت میکند. در اپلیکیشن مارکتینگ نیز همانند بقیه کارها باید به داشتن استراتژی اهمیت ویژهای داد و بتوان از بهترین استراتژی و پس از آن برنامهریزی برای آن استفاده کرد. از استراتژیهای برتر اپلیکیشن مارکتینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تحقیق و شناسایی مخاطبین: شما برای اینکه بتوانید برای مخاطبین خود بهتر برنامهریزی کنید، باید آنها را شناسایی کرده و از سلایق، رده سنی، جنسیت و تخصص هر یک آگاه شوید. این کار به شما کمک میکند که با توجه به این موارد برنامهریزی کنید و کاربران خود را حفظ کنید
شناسایی و درک رقبا: داشتن اطلاعات و بصیرت مناسب از رقبای خود، نقاط ضعف و قوت هریک از آنها میتواند اپلیکیشن شما را به منحصر به فرد بودن و خاص بودن نزدیکتر کند.
بازار زود هنگام: شما میتوانید قبل از شروع به کار اپلیکیشن خود، آن را در بازار معرفی کرده و کاربران و مخاطبان را نسبت به آن کنجکاو کنید تا در هنگام انتشار اپلیکیشن خود تعداد مطلوبی از کاربران را با خود همراه کنید
ایجاد گروه مطبوعات و رسانه: همانطور که میدانید هرکاری هرچند خوب و باکیفیت هم باید به صورتی جذاب، برنامهریزی شده و حرفهای به بقیه معرفی شود. شما با داشتن تیم رسانهای و مطبوعاتی قوی در شبکهها و درگاههای مختلف، تبلیغات در اپلیکیشن موفقی داشته باشید و در بازایابی اپلیکیشن قدمی مهم و حیاتی را بردارید و کاربران زیادی را از خدمات اپلیکیشن خود باخبر کنید.
تحلیل و نظارت بر نتایج استفاده کاربران از اپلیکیشن: شما باید این را بدانید که پس از جذب مخاطب و ارائه خدمات کارتان تمام نشده است. باید هرچند وقت یک بار عملکرد خود، تعداد کاربران خود و مقدار فعالیتهای آنها را در اپلیکیشن مورد نظر، بررسی کرده و از تحلیلهای نهایی خود برای بهبود، رفع نقصها و ارتقای کیفیت خدمات اپلیکیشن خود استفاده کنید.
سئو و جایگاه خوب در موتورهای جستجو: یکی از اصول جدانشدنی و استراتژیهای حیاتی در بازاریابی اپلیکیشن برخورداری از مهارت سئو، در موتورهای جستجو است تا هم مخاطب بتواند شما را به راحتی پیدا کند و هم شما زودتر در موتورهای جستجو به مخاطب پیشنهاد شوید.
پس از بررسی استراتژیهای اپلیکیشن مارکتینگ و برنامهریزی براساس آنها باید به این نکته توجه داشته باشیم که کاربران خود را در اپلیکیشن حفظ کنیم. بعضی از موارد موثر در حفظ کاربران بازاریابی اپلیکیشن عبارتند از:
ساده و آسان بودن استفاده از اپلیکیشن: شما باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که از پیچیدگی، محتوای دسته بندی نشده و استفاده بیش از حد فرمها و درخواستهای غیرضروری از مخاطب جلوگیری کرده و اطلاعات را طبقهبندی شده و در زمانهای مورد نیاز در اختیار مخاطب قرار دهید.
سرعت بالای بارگیری و اجرای اپلیکیشن: در عصر کنونی که همه چیز رو به سرعت است کاربران برای استفاده از اپلیکیشنها نیز انتظار دارند که بارگیری اپلیکیشنها و بعد از آن اجرای آن از سرعت بالایی برخوردار باشد. چون سرعت پایین در بعضی اپلیکیشنها مانند اپلیکیشنهای خرید و فروش بورس، احتیاج به سرعت بالا دارند تا از ضررهای احتمالی برای کاربران جلوگیری شود.
استفاده از اعلانهای درون برنامهای به صورت هوشمندانه: در ارسال اعلانات باید نظر و سلیقه کاربر خود را هم جویا شوید. ارسال به موقع و اجازه گرفتن از کاربر، برای ارسال اعلانها به شما کمک میکند مخاطب با اپلیکیشن شما ارتباط بهتری برقرار کرده و بداند که منافع و نظرات او هم در این اپلیکیشن در نظر گرفته میشود. در نتیجه میتوان گفت کاربر برای استفاده از اپلیکیشن و تداوم فعالیت در اپلیکیشن شما نیز ترغیب میشود.
استفاده از گیمیفیکیشن در اپلیکیشن خود: این روش برای افزایش تعامل با کاربر، ایجاد جذابیت و صمیمیت برای کاربران و به چالش کشیدن آنها برای ایجاد تنوع بسیار مناسب است. در استفاده از گیمیفیکیشن در برنامههای تلفن همراه از موارد زیر میتوان استفاده کرد:
پاداش برای انجام برخی اقدامات خاص
امتیازها، نشانها یا سایر کالاهای دیجیتال
هدایایی مانند کوپن تخفیف یا پول نقد
میتوان گفت گیمیفیکیشن با تشویق و ایجاد صمیمیت در میان کاربران به استفاده مداوم از برنامه، برای برخورداری از امتیازات و امکانات بیشتر، باعث افزایش ماندگاری او در اپلیکیشن میشود.
به طور کلی باید گفت برای موفقیت در بازارهای کسب و کار و هم چنین بازاریابی اپلیکیشن و ارائه خدمات بهتر، باید با اصول و قواعد آن آشنا بود و دائما اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داد چون در دنیایی که همهچیز به سمت فعالیت در فضای سایبری و مجازی میرود همه افراد، کسبوکارها، طراحان و سرمایهگذاران باید خود را برای بقا و موفقیت در حرفه خود، به وسیله ابزاری چون اپلیکیشن مارکتینگ آماده کنند.