به احتمال زیاد این جمله بیل گیتس را بارها شنیدهاید: «اگر کسبوکارتان اینترنتی نیست؛ متاسفانه کسبوکار شما از رده خارج و رو به زوال است.» همان اندازه که اینترنتی بودن کسبوکار مهم است، استفاده از دیجیتال مارکتینگ برای افزایش مخاطب و فروش نیز اهمیت دارد. به این معنا که هر کسبوکار اینترنتی باید از شیوه درست بازاریابی اطلاع داشته باشد و بهدرستی از آن استفاده کند.
در این مقاله به پاسخ این سوال مهم که کسبوکارهای امروزی چگونه پیام خود را به مخاطبان و مشتریان خود میرسانند، خواهیم پرداخت و جایگاه با ارزش دیجیتال مارکتینگ را بررسی خواهیم کرد. در همین ابتدای مقاله به دیجیتال مارکتینگ چیست، میپردازیم.
فهرست مطالب
Toggleدیجیتال مارکتینگ به استفاده از کانالهای دیجیتال برای تبلیغ محصولات و خدمات یک برند بهمنظور جذب مشتری گفته میشود. این نوع از بازاریابی شامل استفاده از وبسایتها، تلفن همراه، شبکههای اجتماعی، موتورهای جستوجو و سایر کانالهای دیجیتال یا آنلاین است. بازاریابی دیجیتال با در برگرفتن برخی اصول بازاریابی سنتی، روشی جدید برای نزدیک شدن بیزینسها به مشتریان و بررسی رفتار و عملکرد آنها است. برخی از شرکتها از ترکیب بازاریابی سنتی و دیجیتال در استراتژی خود استفاده کنند.
با این اطلاعات بهتر است دیجیتال مارکتینگ چیست را اینگونه تعریف کنیم:
«به ارائه و معرفی خدمات و محصولات برای دستیابی به مشتریان هدف با استفاده از کانالهای مربوطه، دیجیتال مارکتینگ گفته میشود.»
به کمک این نوع بازاریابی، جذب مشتریان جدید، تقویت روابط بین برند و مخاطبان و ارائه پیشنهادهایی که مخاطب از آنها استقبال کند، محقق میشود. با ما همراه باشید تا با نگاهی دقیقتر به این موضوع بپردازیم.
بازاریابی به دو صورت آنلاین و آفلاین انجام میشود. بازاریابی سنتی و دیجیتال، هر دو روشی برای نزدیک شدن به مشتری و درک رفتار آنها است.
به طور سنتی شرکتها به بازاریابی از طریق چاپ، تلویزیون و رادیو متمرکز بودند. اگرچه این گزینهها هنوز هم اجرا میشوند؛ اما ظهور اینترنت منجر به تغییر در نحوهٔ دسترسی شرکتها به مشتریان شد.
بازاریابی سنتی شامل هرگونه تبلیغ و آگهی در فضای آفلاین است. تبلیغات چاپی مثل تراکت، بیلبوردها، آگهیهای تلویزیونی و رادیویی همگی تبلیغ در فضای آفلاین به حساب میآیند.
این نوع بازاریابی قبل از پیدایش و گسترش اینترنت وجود داشته و تا به امروز، با وجود اینکه معایبی دارد، استفاده میشود.
امروزه بازاریابی دیجیتال وارد عمل شده است تا افقهای جدیدی برای تجارتها ایجاد کند. این شکل از بازاریابی شامل استفاده از وبسایتها، شبکههای اجتماعی، موتورهای جستوجو و اپلیکیشنهاست.
بازاریابی آنلاین، روشی مدرن برای معرفی محصول و خدمات یک برند است و از طریق سوشال مدیا، ایمیل، پلتفرمهای جستجو و سایر روشها انجام میشود. هزینه این روش نسبت به روش سنتی مناسبتر است و همچنین جامعه هدف دقیقتری را نشانهگیری میکند.
بیشتر بخوانید: تبلیغات اینترنتی چیست و چه مزایایی دارد؟
با اینکه کسبوکارها از هر دو روش بازاریابی (سنتی و دیجیتال) برای رسیدن به مشتریان و ایجاد روابط بهینه و سودمند استفاده میکنند؛ ولی دیجیتال مارکتینگ اغلب جایگزین تاکتیکهای بازاریابی سنتی است؛ چراکه فضای دیجیتال برای دسترسی بهتر و راحتتر به مصرفکنندگان امروزی طراحی شده است.
بهعنوان مثال، آخرین خرید خود را به یاد بیاورید. شاید خانهای خریدهاید، به دنبال کسی برای تعمیرات لولهکشی بودهاید، مدلهای جدید گوشی هوشمند را بررسی کردهاید یا قصد خرید بلیط برای مسافرت داشتید.
صرفنظر از اینکه بهدنبال چه چیزی بودهاید، احتمالا اولین اقدام شما با جستوجو در اینترنت شروع شده است. با گشتن در اینترنت و وبسایتهای مختلف به راهحلهای موجود، کسانی که این خدمات را ارائه میدهند و اطلاعات بیشتر در مورد بهترین گزینهها دسترسی دارید. قطعا تصمیم نهایی برای خرید بر اساس نظراتی که خواندهاید، مشورت با دوستان و خانواده، ویژگی محصول و قیمتی که تحقیق کردهاید، بوده است.
بنابراین میتوان گفت اکثر تصمیمات برای خرید به صورت آنلاین شروع میشود. پس تاثیر بازاریابی به روش دیجیتال خیلی پررنگتر و مهمتر است و حضور کسبوکارها در فضای آنلاین فارغ از اینکه چه چیزی میفروشند، امروزه بسیار ضروری است. برای رسیدن به بهترین نتایج در روش بازاریابی نوین، مراحل دیجیتال مارکتینگ باید براساس استراتژی مناسب انجام شود. استراتژی درست شما را در جایی قرار میدهد که مخاطبان شما از قبل در آن مکان حضور دارند.
یکی از چالشهای بزرگی که هر دیجیتال مارکتر با آن روبرو میشود این است که کدام روش بازاریابی برای برند مورد نظر مناسبتر است. انتخاب روش مناسب بازاریابی با تحقیق و شناخت کامل مخاطب و کسبوکار همراه است. در ادامه این روشها را توضیح میدهیم. بعد از بررسی دقیق ممکن است به این نتیجه برسید که برای برخی حرفهها، بازاریابی سنتی کارآمدتر است.
بعد از این مرحله باید با استفاده از کانالهای دیجیتال مختلف روش بازاریابی منتخب را پیاده کرد و با مخاطب در ارتباط بود.
بیشتر بخوانید: بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
پاسخ به سوال دیجیتال مارکتینگ چیست، بدون تشریح کانالهای مختلف دیجیتال مارکتینگ غیرممکن است. کانالهای مختلفی برای دستیابی به مخاطبان هدف، متناسب با کسبوکارها وجود دارد که استفاده از آنها برای رسیدن سریع و آسان به نتایج مورد نظر، الزامی است.
همان طور که در بالا گفته شد، بازاریابی سنتی از طریق چاپ (روزنامه و مجلات)، تلویزیون و رادیو انجام میشد. استفاده از این کانالها هنوز هم رواج دارد. باید گفت کانالهای تبلیغات دیجیتال نسبت به تبلیغات سنتی تکامل یافتهتر هستند و همچنان به تکامل خود ادامه میدهند.
در زیر 11 مورد از رایجترین راههایی که کسبوکارها میتوانند برای بازاریابی دیجیتال خود در پیش بگیرند را معرفی خواهیم کرد. در نظر داشته باشد که برخی از شرکتها ممکن است از چندین کانال استفاده کنند.
تمام فعالیتهای اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ با استفاده از وبسایت انجام میشود. به کمک صفحات وب یک برند، محصول و خدمات میتوانند به شیوهای واضح به همراه توضیحات کافی نشان داده میشوند.
همچنین وبسایت باید بهگونهای طراحی شود که سازگار با موبایل نیز باشد. زیرا استفاده از اینترنت به وسیله موبایل بیشتر از نوع دسکتاپ، طرفدار دارد. بهعنوان مثال مدت زمانی را که در طول شبانهروز از گوشی همراه استفاده میکنید چهقدر است؟ قطعا بسیاری از کارهایتان را به کمک تلفن همراه انجام میدهید.
صاحبان کسبوکارها باید در نظر داشته باشند که میزان استفاده از اینترنت روزبهروز افزایش پیدا میکند و مخاطبان بسیاری را جذب خود کرده است. این بدان معنا است که صاحبان مشاغل میتوانند بهراحتی مخاطبان و مشتریان خود را در اینترنت پیدا کنند و از این طریق به افزایش درآمد خود کمک کنند.
تبلیغات کلیکی، به تبلیغاتی گفته میشود که با هر کلیک به وبسایت میزبان میتوان وارد شد. شرکتها از طریق این تبلیغات به کاربرانی که در پلتفرمهای دیجیتال فعال هستند دسترسی پیدا میکنند. در این نوع تبلیغات به ازای هر کلیک روی تبلیغ هزینه پرداخت میشود.
در جامعه دیجیتال مارکترها به تبلیغات کلیکی، PPC نیز گفته میشود. کمپین تبلیغاتی PPC میتواند کاربران را براساس سن یا جنسیت دستهبندی کند یا حتی علایق آنها را هدف قرار دهد.
لازم به ذکر است محبوبترین پلتفرمهای تبلیغات کلیکی، گوگل ادز (Google Ads) و متا ادز (Meta Ads) هستند.
تبلیغات کلیکی در ایران بیشتر به صورت بنری همسان و ریتارگتینگ انجام میشود که یکتانت با ارائه این خدمات شما را در انجام کمپینهای تبلیغاتی موثر یاری میکند.
هدف بازاریابی محتوا دستیابی به مشتریان جدید از طریق محتوا است. این نوع بازاریابی از جمله گستردهترین و مناسبترین روشها برای معرفی برند و خدمات آن است. مخاطب با محتوای باکیفیت ارتباط میگیرد و این ارتباط افزایش اعتماد و اعتبار را به همراه خواهد داشت.
به کمک وبلاگ نویسی، پادکست، پستگذاری در شبکههای اجتماعی، وبینار، اینفوگرافیک، کتاب الکترونیک (E-book) میتوان به معرفی و تبلیغ یک برند پرداخت. موارد نام برده از جمله محبوبترین روشها در بازاریابی محتوا هستند.
از طریق بازاریابی محتوایی میتوانید جزئیات بیشتری از برند خود را ارائه دهید. در حال حاضر به هر سایتی که سر بزنید قطعا بخش وبلاگ یا مجله آن برند را خواهید دید. با کلیک روی این بخش با مطالبی روبرو میشوید که توسط تیم محتوا آماده شده است.
این مطالب ممکن است مقالات آموزشی، خبری یا مقالات معرفی ویژگی و محصولات برند باشند. در هر صورت، بهتر است محتوای بلاگ، بنا بر سوالات و نیازهای مخاطب تهیه شود.
ایمیل مارکتینگ، هنوز یکی از موثرترین کانالهای بازاریابی بهصورت دیجیتال است. این نوع بازاریابی به شرکتها این امکان را میدهد که با مشتریان و هر کسی که به برند آنها علاقهمند است در ارتباط باشند.
البته بسیاری از مردم، بازاریابی ایمیلی را با پیامهای اسپم اشتباه میگیرند که درست نیست. تعداد زیادی از مارکترها با استفاده از ایمیل مارکتینگ سرنخها (لیدها) را به مشتری تبدیل میکنند. برای دیدن نتایج، بهتر است ایمیل مارکتینگ را امتحان کنید.
اگر به خاطر داشته باشید ما در عنوان دیجیتال مارکتینگ چیست اشاره کردیم که تبلیغات آنلاین باعث میشود افراد بیشتری برند شما را ببینند؛ بازاریابی با ایمیل یکی از راههای درست برای آگاهی از برند و شناختهشدن بیشتر است.
هدف اصلی بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی، آگاهی از برند و ایجاد اعتماد است. با گذر زمان و عمیقتر شدن در رسانه اجتماعی، میتوانید از آن برای به دست آوردن سرنخ و یک کانال برای فروش مستقیم استفاده کنید.
پست و استوری اینستاگرام و توئیتها دو نمونه از بازاریابی در شبکههای اجتماعی به حساب میآیند. برای رسیدن به نتیجه درست پیشنهاد میکنیم سوشال مدیا مارکتینگ را در برنامه بازاریابی خود قرار دهید.
بازاریابی وابسته یکی از قدیمیترین انواع بازاریابی است که با آمدن اینترنت جان تازهای به آن بخشیده شد. توسط این روش، وبسایتها یا اینفلوئنسرها با فروش محصولات و معرفی سرنخها، پول دریافت میکنند و در مقابل برند درخواست دهنده را تبلیغ میکنند.
در روش بازاریابی وابسته چون وبسایت و افراد شناختهشدهای کار بازاریابی را انجام میدهند، مردم اعتماد کرده و خرید مستقیم خود را انجام میدهند. برای آشنایی با این بازاریابی به یک مثال اشاره میکنیم.
چند اینفلوئنسری که در اینستاگرام دنبال میکنید را به یاد آورید؛ شما روزانه مطالبی که این افراد در پست و استوری میگذارند را میبینید، از روش زندگی آنها الگو برداری میکنید و پیشنهادهایشان را قبول دارید.
با در نظر گرفتن تاثیری که اینفلوئنسرها روی مخاطبان خود دارند میتوانند با مطالب تبلیغاتی که در پیج خود قرار میدهند مشتری و مخاطبهایی برای شرکتهای تبلیغ دهنده ایجاد میکنند.
یوتیوب، یکی از محبوبترین موتورهای جستوجو در زمینه ویدیو در کل جهان است. بسیاری از کاربران قبل از تصمیمگیری برای خرید، آموزش مهارتهای مختلف یا برای تفریح و سرگرمی به یوتیوب (YouTube) روی میآورند.
همچنین پلتفرمهای دیگری مثل اینستاگرام، تیک تاک (TikTok) و فیسبوک برای اجرای کمپین بازاریابی ویدیویی مناسب هستند.
با توجه به علاقه مصرفکنندگان برای دیدن ویدیوهای برند مورد علاقه خود، نمیتوان الزام استفاده از ویدیو مارکتینگ در استراتژی بازاریابی انکار کرد.
با استفاده از بازاریابی ویدیویی میتوانید کسبوکار خود را تبلیغ کنید، ترافیک وبسایت خود را افزایش دهید، آموزشهای لازم را به خریداران ارائه دهید، نرخ تعامل با مشتری را افزایش دهید و وایرال شوید.
البته ادغام آن با بازاریابی محتوا، سئو و بازاریابی رسانههای اجتماعی به دیده شدن بیشتر کسبوکار کمک میکند.
چون امروزه تعداد کاربران تلفن همراه بیشتر و بیشتر میشود، استفاده از بازاریابیهایی که به تلفن همراه وابستهاند، کارآمدتر با سوددهی بیشتر خواهد بود.
شرکتها و سازمانها با استفاده از پیامک، اطلاعات تبلیغات و خدمات خود را به مشتریان میفرستند. این نوع تبلیغات از زمانهای قبل وجود داشته است؛ اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، مخاطب میتواند مستقیما از طریق یک پیام خرید کند. همچنین با کلیک بیشتر روی لینک متن پیام، تعداد ورودی افزایش پیدا میکند.
برای بالا بردن نرخ تبدیل بهتر است متن پیام، آدرس وبسایت، اینستاگرام و دیگر شبکههای مجازی گذاشته شود. در این صورت میتوان لینک مستقیم محصول برای خرید یا لینک ارائه خدمات را برای بررسی بیشتر در متن پیامک قرار داد.
بهینهسازی موتورهای جستجو یا سئو روشی است که شرکتها میتوانند ترافیک وبسایت خود را از طریق آن افزایش دهند. در این صورت نام برند و وبسایت را در ابتدای صفحه نتایج جستجو دیده میشود.
زمانی که یک برند بتواند بهدرستی سئو را در استراتژی بازاریابی خود اعمال کند، نام برند و وبسایت آنها برای مشتریان بیشتری قابل مشاهده خواهد بود.
براساس آمار، کاربران بعد از سرچ کلمه مورد نظر خود در گوگل، روی اولین نتایج جستوجو کلیک میکنند. امروزه رقابت بر سر رتبه اول شدن در نتایج گوگل است و این عمل تنها با سئوی مناسب انجام پذیر خواهد بود.
انتخاب کلمات کلیدی مناسب حوزه کاری شما و استفاده از آنها در وبلاگ و بخشهای مختلف وبسایت، به بهبود سئو وبسایت شما کمک خواهد کرد. با توجه به بزرگ و کوچک بودن شرکت، یک یا چند سئوکار، بهینهسازی موتور جستجوی سایت شرکت را بر عهده میگیرند.
بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM به افزایش ترافیک وبسایت کمک میکند. به این صورت که شما با پرداخت هزینه، نرخ کلیک سایت را افزایش میدهید. همزمان با اینکه سئوی سایت را بهبود میدهید از تبلیغات در گوگل برای افزایش نرخ کلیک هم استفاده کنید.
ممکن است برخی افراد SEM و SEO را با هم یکسان در نظر بگیرند یا اینکه این دو اصطلاح را جابجا متوجه شوند؛ اما هر کدام مراحل دیجیتال مارکتینگ متفاوتی دارند.
بیشتر کسبوکارهای آنلاین با منتشر کردن رپورتاژ در وبسایتهای دیگر تلاش میکنند تا ترافیک سایت را بهبود دهند. این رپورتاژها در قالب مقاله آموزشی یا تبلیغاتی در سایتهای پربازدید قرار داده میشود.
همچنین ممکن است ویدیو و پست یک برند توسط بلاگرهای همان حوزه منتشر شود و در معرض دید بازدیدکنندگان زیادی قرار بگیرد. بسیاری از شرکتها بازاریابی محتوای حمایت شده را در برنامه تبلیغات خود قرار میدهند.
بعد از بررسی تعریف دیجیتال مارکتینگ و مراحل آن میتوان به این نتیجه رسید که بازاریابی اینترنتی (Internet Marketing) به هرگونه بازاریابی که در اینترنت صورت بگیرد، گفته میشود. این بازاریابی صرفا در وبسایتها انجام نمیشود و در تلفن همراه، شبکههای اجتماعی و سایر پلتفرمها نیز قابل اجرا است.
بیشتر بخوانید: Ad mediation چیست و چه کاربردی دارد؟
شاید این سوال در ذهنتان شکل بگیرد که اهمیت دیجیتال مارکتینگ چیست و چه مزایایی نسبت به دیگر روشها دارد. همان طور که در عنوانهای قبلی توضیح دادیم انجام مراحل دیجیتال مارکتینگ اهمیت بسیاری برای کسبوکارها دارد.
به شما اطمینان میدهیم که هر کسبوکاری به بازاریابی بهصورت دیجیتال نیاز دارد؛ پس ضروری است تا مزایا و اهمیت آن را هم بدانید. در ادامه برای درک بهتر، تمامی مزایای این روش بازاریابی را گزینهوار بررسی میکنیم.
هزینه بازاریابی بهصورت دیجیتال نسبت به روش بازاریابی سنتی مثل تبلیغات تلویزیونی بهطور قابل توجهی مناسبتر است. البته در نظر داشته باشید که قیمت تبلیغ توسط هر کدام از کانالهای دیجیتال مارکتینگ متفاوت است. این نوع بازاریابی نتایج دقیقتری ارائه میدهد.
دسترسی آسان با تلفن همراه
بیش از 70 درصد جمعیت دارای گوشی هوشمند میباشند و از آن برای بررسی اخبار، شبکههای اجتماعی و هزاران فعالیت دیگر استفاده میکنند. بازاریابی دیجیتال به شما کمک میکند تا مخاطبان گوشی به دست را نیز جذب کنید. چون بیشتر افراد برنامههای مختلف را در گوشی همراه خود استفاده میکنند، میتوانید بیشتر در تبلیغات درون اپلیکیشنی فعال باشید.
روشها و کانالهای متنوعی برای بازاریابی آنلاین وجود دارد (این موارد پیشتر نام برده شده است). با انجام بازاریابی خلاقانه بهصورت دیجیتال آن هم به روشهای متنوع کاربران زیادی را به سمت برند خود جذب خواهید کرد؛ همچنین در این نوع تبلیغ این امکان وجود دارد تا کانالهای مختلف را تست کنید و مناسبترین روش برای حوزه کاریتان را انتخاب نمایید.
با توجه به اینکه افراد زیادی در اینترنت فعالیت میکنند و بیشتر کارهای روزمره خود را بهوسیلۀ آن انجام میدهند، در تبلیغ دیجیتال به افراد زیادی میتوان دسترسی داشت. در نتیجه میتوانید افراد زیادی را جذب کنید و دامنه دسترسی شرکت خود را افزایش دهید. این عامل سبب شناخت و فروش بیشتر برای برند خواهد شد.
مخاطب دوست دارد با محتوایی سروکار داشته باشد که ترکیبی از متن، ویدیو، عکس و صدا باشد. در بازاریابی آنلاین، دستتان برای اجرای این نوع تبلیغات بازتر است.
یکی دیگر از اهمیتهای مهم دیجیتال مارکتینگ برای کسبوکارها، ایجاد تعامل بیشتر است. بازاریابی به شیوه جدید این امکان را فراهم میکند تا با مشتریانی که مستقیما محتوای شما را میبینند ارتباط برقرار کنید. از طریق بخش نظرات و کامنتها در وبسایت و شبکههای اجتماعی، میتوانید با آنها در ارتباط باشید.
تعامل بیشتر با مخاطب نشان میدهد که به آنها اهمیت میدهید از این رو حس اعتماد و احترام آنها نسبت به برندتان بیشتر خواهد شد. از طرفی این تعامل باعث میشود تا شناخت و اطلاعات بیشتری از رفتار مشتریان جمعآوری کنید. در واقع شما با بازاریابی بهصورت آنلاین رابطه بهتری با مخاطبان و مشتریان خود ایجاد خواهید کرد.
علاوه بر برقرای ارتباط و تعامل بیشتر با مشتری، بازاریابی آنلاین این امکان را میدهد تا فعالیت آنها را پیگیری کنید. شما میتوانید انواع محتوا و تبلیغاتی را که قبلا دیدهاند را بررسی کنید؛ این کار باعث میشود تا روش مناسبی برای بازاریابی انتخاب کنید و استراتژی مارکتینگ خود را اصلاح کنید.
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل افزایش نصب در گوگل پلی
میزان بودجه برای اجرای دیجیتال مارکتینگ به دو عامل بستگی دارد؛ نوع کانال دیجیتال مارکتینگ و نوع استراتژی انتخابی. در تعریف دیجیتال مارکتینگ چندین کانال مختلف برای انجام تبلیغات معرفی کردیم. هر کدام از این کانالها، هزینه مختلفی دارند. برخی کمهزینهتر و برخی هزینه بیشتری دارند.
برای اطلاع از قیمت انواع بازاریابی آنلاین و همچنین مراحل دیجیتال مارکتینگ بهتر است به شرکتهایی که کمپین دیجیتال مارکتینگ اجرا میکنند مراجعه کنید و نتایج درستی به دست آورید.
در این مقاله به دیجیتال مارکتینگ چیست و انواع آن و دیگر اطلاعات تکمیلی پرداختیم. شما نیز اگر قصد دارید درآمدتان را افزایش دهید، به مشتریان و فروش بیشتر دسترسی داشته باشید و همچنین ارتباط قویتری با مشتریان فعلی خود برقرار کنید، حتما از دیجیتال مارکتینگ در حرفه خود استفاده کنید.
منابع: investopedia | ballantine | digitalmarketer