مراحل ساخت اپلیکشین ابعاد گستردهای دارد. امروزه همه کسبوکارها به سمت آنلاین شدن پیش میروند. در این میان گوشیهای تلفن همراه که همیشه همراهمان هستند و با همه کوچکیشان ما را به اقیانوس دادهها و اطلاعات متصل میکنند، نقش پررنگتری بازی میکنند. بنابراین، اگر شما هم صاحب کسبوکاری هستید و قصد دارید حداکثر بهرهوری را از کسبوکارتان داشته باشید نباید بازاریابی موبایلی و استفاده از تبلیغات درون برنامه ای اپلیکیشنها را فراموش کنید. به این منظور باید بتوانید یک اپلیکیشن برای کسبوکار خود راه اندازی کنید.
فهرست مطالب
Toggleابتدا باید ببینید که هدف شما از ساخت اپلیکیشن چیست؟ شما میخواهید راه و مسیر دیگر کارآفرینان را دنبال کنید، یا قصد دارید با ساخت یک اپلیکیشن خلاقانه نیازی جدید از کاربران را رفع کنید؟ پاسخ به این سؤالات میتواند به شما کمک کند تا موفقیت اپلیکیشنی که میخواهید بسازید را پیشبینی کنید.
در حالی که برخی به شما توصیه میکنند که یک توسعهدهنده استخدام کرده و برای ایدهای که در سر دارید هزینه کنید، واقع گرایان به شما خواهند گفت که ریسک این مسیر بسیار زیاد است. اما حقیقت این است که با یک برنامهریزی مناسب و داشتن روش خوب، روند کار بسیار ساده است. استراتژیهای مختلفی برای ساخت اپلیکیشن وجود دارد که میتواند به شما در تبدیل چشمانداز و ایدههایتان به واقعیت کمک کند.
قبل از اینکه با مراحل طراحی و ساخت اپلیکیشن موبایل آشنا شویم توجه به این نکته ضروری است که، فضای اپلیکیشن و فضای وب سایت دو فضای کاملاً متفاوت هستند. اما همان قدر که داشتن وبسایت برای یک کسب و کار جا افتاده مهم است، به دلیل توجه عموم مردم به موبایل و اپلیکشنهای موبایلی، طراحی اپلیکیشن نیز یک امر مهم برای کسب و کارها به حساب میآید.
اولین قدم در طراحی اپلیکشن موبایل، توجه به سیستم عامل گوشیها است. رایجترین سیستم عاملهای گوشیها در ایران عبارتند از: اندروید، ios، ویندوز، بلک بری و…
پس قبل از شروع کار باید تصمیم بگیرید که اپلیکیشنی که قرار است طراحی کنید باید در کدام یک از این سیستم عاملها قابلیت اجرا داشته باشد. البته توجه به این نکته نیز ضروری است که سیستم عاملهای ۹۹٪ گوشیهای دنیا اندروید یا IOS هستند و به عبارت دقیقتر، سیستم ۸۶ درصد از گوشیهای موجود در دنیا اندروید و ۱۳ درصد IOS است. اما این موارد دلیلی نمیشود که شما حتما سیستم عامل اندروید را انتخاب کنید، بلکه انتخاب شما به عوامل مهم زیر بستگی خواهد داشت:
برای مثال اگر مشتریان هدف شما بیشتر در ایران هستند بهتر است اندروید را اولویت اولتان قرار دهید؛ اما کاربران اپلیکشنهای امریکای شمالی و استرالیا بیشتر از سیستم عامل IOS استفاده میکنند.
در ادامه طی ۱۰ مرحله، مهمترین مراحل ساخت برنامه موبایل را به شما معرفی خواهیم کرد.
اگر در حال حاضر ایده ساخت اپلیکیشن را در ذهن خود آماده دارید، میتوانید به مرحله بعد بروید. اما اگر ایده خاصی برای ساخت اپلیکیشن در ذهن خود ندارید به مشکلاتی که اطراف خود میبینید فکر کنید. مطمئناً خیلی زود یک ایده پیدا خواهید کرد. در واقع، از هر چیزی که اطراف خود میبینید میتوانید ایده بگیرید.
کارآفرینان موفق مشکلات را طوری حل میکنند که ما حتی در خیلی از موارد به ذهنمان هم خطور نمیکند. همه محصولاتی که در اطراف خود میبینید برای حل یک مشکل به وجود آمدهاند. برای مثال اتومبیل ساخته شد تا ما را از یک مکان به مکان دورتری، آن هم در زمانی بسیار کوتاه منتقل کند. هواپیما هم همین کار را برای مسافتهای بسیار طولانیتر مانند فواصل بین کشورها یا شهرهای مختلف انجام میدهد. این اختراع باعث شد، مشکلات سفرهای چند ماهه و حتی چند سالهای که با تلفات انسانی زیادی همراه بود، حل شود.
بعد از آنکه ایده خود را انتخاب کردید میتوانید توسط ابزار «گوگل کیورد پلنر» ببینید که مردم به دنبال چه چیزهایی هستند و آیا مردم چیزی در ارتباط با ایده شما سرچ کردهاند یا خیر. به این ترتیب مشخص میشود که آیا این ایده واقعاً یک نیاز از مردم را حل خواهد کرد. اگر باعث حل مشکل میشود، نیاز چه افرادی را حل میکند و گروه مشتریان شما چه کسانی خواهند بود.
همچنین، میتوانید یک صفحه فرود طراحی کنید که ایده اپلیکیشن شما را برجسته کند. در این صفحه فرود حتی میتوانید از کاربران بخواهید تا انتظاراتشان را از اپلیکیشنی که قرار است طراحی شود بیان کنند. برای این منظور بهتر است با طرح یک سری سؤالات به انتظارات آنها پی ببرید. فراموش نکنید فهرستی از ایمیل پاسخدهندگان برای ارتباطات بعدی تهیه کنید.
سوالات زیر میتواند در این مرحله به شما کمک کنند:
مطالعه بیشتر: آشنایی با تبلیغات موبایلی
پس از آنکه در مرحله قبل متوجه شدید که مردم بیشتر چه چیزی را برای استفاده میپسندند، حالا نوبت به آن میرسد که جزئیات محصول خود را روی یک برگه منتقل کنید. هنگامی که ایده خود را روی کاغذ مینویسید سعی کنید با جزئیات کامل باشد. جزئیاتی شامل اینکه چگونه کاربران میتوانند به اپلیکیشن هدایت شوند یا ویژگیهایی که کاربران از اپ انتظار دارند. این اقدامات به توسعهدهنده کمک میکند تا انتظارات شما از اپلیکیشن را کاملاً درک کند و بتواند چیزی منطبق با آن توسعه دهد. برای این مرحله میتوانید از ابزارهای wireframing مانند آنچه در ادامه مشاهده میکنید استفاده کنید:
بعد از آماده کردن سندی که چگونگی هدایت کاربران و ویژگیهای مورد انتظار شما را مشخص میکند، بر قابلیتهایی تمرکز کنید که قابل حذف شدن هستند. در ابتدا فقط ایده اصلی اپلیکیشن خود را به کاربر پیشنهاد دهید؛ ویژگیهایی که مهم نیستند را بعداً هم میتوانید به عنوان آپدیت به اپلیکیشن اضافه کنید. این مرحله به شما کمک میکند تا هزینههای اولیه توسعه اپلیکیشن را کاهش دهید و بتوانید سریعتر وارد بازار شوید.
بیشتر بخوانید: بررسی مراحل لانج اپلیکیشن (از ایدهپردازی تا عرضه)
متاسفانه خیلی از کارفرمایان برای شروع بر توسعه اپلیکیشن و نه طراحی تمرکز دارند. این طرز فکر کاملاً اشتباه است. کار با اپلیکیشن برای کاربر یک تجربه تمام عیار از اپ به حساب میآید. اگر کاربر در برخورد اول با اپ نتواند ارتباط خوبی با آن برقرار کند، متوجه نشود چگونه میتواند آنچه را که به دنبالش است انجام دهد و دکمههای مورد انتظارش را پیدا نکند، یک تجربه بسیار بد از کار با اپ در ذهنش ماندگار میشود. این تجربه، منجر به کنار گذاشتن اپ توسط کاربر برای همیشه خواهد شد. بنابراین، همیشه طراحی پیدا کنید که علاوه بر کارایی و کدنویسیهای مناسب، به طراحی اپلیکیشن (گرافیک و تجربه کاربری) نیز اهمیت دهد.
به دنبال شرکتهایی بگردید که یک تیم توسعهدهنده قابل اطمینان داشته و برای اجرای یک طراحی خوب مستعد باشند. قبل از قرارداد بستن با یک توسعهدهنده حتماً به صورت آنلاین اعتبار آنها و همچنین اپلیکیشنهایی که قبلا طراحی کردهاند را بررسی کنید. اگر از اپهایی که طراحی کردند خوشتان آمد احتمالاً میتوانند انتخاب خوبی برای محصول شما باشند.
شما باید در فروشگاههای اپلیکیشن ثبتنام کنید تا بتوانید برنامه خود را از طریق سیستم عامل آنها بفروشید. ثبتنام میتواند به عنوان یک شخص حقیقی یا به عنوان یک شرکت – اگر قبلاً شرکتی تأسیس کردهاید – انجام شود.
مطالعه بیشتر: نسخه MVP چیست و چطور نسخه MVP اپلیکیشن را آماده کنیم؟
تجزیه و تحلیل به شما کمک میکند تا دانلودها، میزان درگیری مخاطب و نرخ بازگشت کاربر را برای اپلیکیشن موبایل خود دنبال و بررسی کنید. برای این منظور میتوانید از Flurry که استفاده از آن رایگان است یا Localytics استفاده کنید. البته برای استفاده از برنامه دوم باید هزینه پرداخت کنید.
به محض اینکه اپلیکیشن شما در یکی از فروشگاهها برای استفاده عرضه شد، اولین فیدبک را از افرادی که از اپ شما استفاده کردهاند بگیرید. بررسی رفتار اولیه کاربران به شما کمک میکند تا برنامه خود را بهبود بخشیده و مشکلات آن را اصلاح کنید.
از آنجا که ورژن اولیه اپلیکیشن خود را با قابلیتهای محدود و تمرکز بر هدف اصلی ساختهاید، اکنون وقت آن رسیده که بقیه قابلیتهایی که در نسخه اولیه کنار گذاشته شدند ارزیابی و معرفی شوند. شما از طریق تجزیه و تحلیلها و همچنین فیدبک گرفتن از کاربران متوجه خواهید شد که آیا کاربر به قابلیتهای حذف شده همچنان نیاز دارد یا خیر.
جمع بندی
مراحل ساخت یک اپلیکیشن، محدود و ثابت نیستند اما ما در بالا به مؤثرترین تکنیکهای چگونگی ساخت اپلیکیشن موبایل و مراحل توسعه اپلیکیشن اشاره کردیم. توسعه اپلیکیشن نیز یک روند مداوم است و پس از دریافت فیدبک از کاربر و ایجاد قابلیتهای اضافی نیز ادامه خواهد داشت. هنگام راهاندازی یک کسبوکار در نظر داشته باشید که ساخت اپلیکیشن در واقع راحتترین مرحله آن به شمار میآید. در واقع مهمترین چالش، جذب و نگهداری مشتری برای کسبوکار است.
منابع:
https://www.entrepreneur.com/article/231145
نکاتی که درباره طراحی و ساخت اپلیکیشن باید بدانیم | پروگرمینگ | (programmingworkgroup.ir)
https://www.invonto.com/insights/mobile-app-development-process/