اگر شما هم یک اپلیکیشن طراحی کردهاید حتماً نگران منافع خودتان هستید. چون در ایران قانون کپی رایت وجود ندارد و اینکه بخواهیم مانع از کپی شدن کارمان از سوی دیگران شویم کار بسیار دشواری است. از سوی دیگر ممکن است مجوزهایی برای کارتان لازم باشد که شما از آنها بیخبر باشید. همه اینها باعث میشوند بعد از شروع کار با موانع زیادی رو به رو شوید.
نگران نباشید برای هر دو مشکل راهحلهایی داریم. با ما باشید تا راهنمای ثبت اپلیکیشن در رسانههای دیجیتال برای قرار گرفتن در قانون کپی رایت را به شما بگوییم. ضمن اینکه آموزش مراحل قانونی ثبت اپلیکیشن برای جلوگیری از مشکلات احتمالی بعد از راهاندازی اپ را هم خواهیم گفت.
در هر کشوری وقتی کسب و کاری را شروع میکنید به تناسب نوع کار و صنفی که در آن فعالیت میکنید باید یک سری مجوزها را کسب کنید. بعضی از این مجوزها برای این است که به شما اجازه فعالیت داده شود. در واقع بدون اخذ آنها ممکن است حتی با شما به خاطر راهاندازی کسب و کارتان برخورد قانونی شود. این برای اطمینان از رعایت پروتکلها و حفظ امنیت مردم است.
بعضی دیگر از مجوزها اما برای این است که شما به مشتریانتان حس اعتماد بیشتری را منتقل کنید و به آنها بگویید که همه چیز قانونی و تحت نظارت نهادهای ذیصلاح انجام میشود. به خصوص در مورد کسب و کارهای اینترنتی و کسب درآمد از اپلیکیشن که برخورد رو در رو بین مشتری و فروشنده وجود ندارد، این امر اهمیت بیشتری پیدا میکند.
به علاوه چون در اپلیکیشنها رد و بدل شدن پول از طریق درگاههای پرداخت انجام میشود، اگر بخواهید درگاه پرداخت مستقیم از بانک بگیرید نیاز به اخذ ای نماد و برخی مجوزها خواهید داشت که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهید شد.
کسب مجوز برای اپلیکیشن با کسب مجوز برای یک مغازه یا شرکت متفاوت است. هرکدام قوانین خاص خود را دارند و با توجه به محیط متفاوت، با نیازهای متفاوتی هم رو به رو هستند. بنابراین اگر شما یک مغازه یا محیط فیزیکی کاری دارید و قصد دارید برای آن یک اپلیکیشن نیز بسازید باید برای هرکدام مجوزهای جداگانه بگیرید.
مجوزهایی که برای اپلیکیشن وجود دارند را میتوان به دو گروه دستهبندی کرد:
این نوع مجوزها بستگی به صنفی دارند که اپلیکیشن در آن فعالیت میکند. بنابراین لازم نیست برای کسب همه آنها اقدام شود. فقط مجوز مربوط به صنف خود را اخذ کنید. گرفتن این نوع مجوزها میتواند به اعتماد بیشتر کاربران به اپلیکیشن کمک کند. از سوی دیگر شما را با مشکلات احتمالی فعالیت در یک صنف خاص بدون داشتن مجوز حفظ خواهد کرد. این مجوزها عبارتاند از:
اپلیکیشنهایی که در حوزه خبر مشغول به فعالیت هستند باید از معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این مجوز را اخذ کنند تا فعالیتهایشان جنبه قانونی داشته باشد.
اپلیکیشنهایی که فعالیتی را آموزش میدهند و در نهایت امر مدرک آن را به کاربران اعطا میکنند باید از اداره مربوطه مجوز داشته باشند. این اداره میتواند با توجه به نوع فعالیتی که آموزش داده میشود سازمان فنی و حرفهای، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم تحقیقات و فناوری یا… باشد.
اپلیکیشنهایی که برای دانلود محتوا ساخته میشوند باید از مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز نشر برخط بگیرند.
اگر اپلیکیشنی در حوزه بازی بسازید باید از بنیاد ملی بازیهای رایانهای اقدام به اخذ مجوز مربوطه کنید.
داشتن این نوع مجوزها برای هر اکثر اپلیکیشنها میتواند مفید باشد و ربط چندانی با نوع اپ ندارد.
معروفترین و قدیمیترین مجوزی که برای کسب و کارهای آنلاین وجود دارد ای نماد یا نماد اعتماد الکترونیکی است. برای دریافت آن باید وارد سایت ای نماد شده و اسکن مدارکتان را بارگذاری کنید. بخش احراز صحت اطلاعات نیز درب منزلتان پست خواهد شد و نیاز به امضای محضری دارد. بعد از اینکه صحت اطلاعات توسط کارشناس تأیید شد، کد لوگوی ای نماد برایتان صادر میشود. با بارگذاری کد در هر قسمت از سایت یا اپلیکیشن میتوانید از آن استفاده کنید. همان طور که پیشتر گفته شد اخذ این مجوز برای اپلیکیشنهایی که نیاز به درگاه پرداخت دارند ضروری است.
کد شامد برای حمایت از کار سازندگان اپلیکیشنها و به نوعی برای حفظ قانون کپی رایت ایجاد شده است. داشتن این کد به معنی ثبت اپلیکیشن در رسانههای دیجیتال وزارت ارشاد است که در آینده بیشتر در مورد آن توضیح خواهیم داد.
همان طور که گفته شد، داشتن کد شامد به معنی ثبت اپلیکیشن در رسانههای دیجیتال وزارت ارشاد است، اما این کار چه فوایدی میتواند داشته باشد؟
با توجه به شرایطی که گفته شد، همه اپلیکیشنها نیاز به کد شامد ندارند. ممکن است همین الآن هم اپهای زیادی مشابه با اپ شما در بازار وجود داشته باشد. در این صورت چه نیازی به ثبت مالکیت فکری اثر هست؟! این باعث میشود تنها در موارد زیر اقدام به ثبت اپلیکیشن در سامانه رسانههای دیجیتال کنیم که:
البته آنچه گفته شد الزام منطقی برای داشتن کد شامد بود. حقیقت این است که مدیر سامانههای همراه مرکز رسانههای دیجیتال، در سال 92 اخذ کد شامد را برای همه اپلیکیشنها الزامی اعلام کرد.
اکنون که متوجه شدید همه اپلیکیشنها باید کد شامد بگیرند. پس با ما همراه باشید با راهنمای ثبت اپلیکیشن در سامانه رسانههای دیجیتال:
اگر فکر میکنید تمام این مراحل زمانبر، طولانی، سخت و طاقت فرساست، بهتر است بدانید شرکتهایی هستند که انجام کلیه این مراحل را به عهده میگیرند و شما را از دردسرهای اخذ انواع مجوز نجات میدهند.
بیشتر بخوانید: ثبت ایده اپلیکیشن | مدت زمان لازم و مدارک لازم برای ثبت ایده اپلیکیشن
جمعبندی
همان طور که مشاهده کردید مراحل قانونی ثبت اپلیکیشن و اخذ انواع مجوزها به صورت آنلاین امکانپذیر است و معدود مجوزهایی مانند ای نماد هستند که نیاز به حضور در دفاتر ثبت دارند. با این حال داشتن آنها میتواند اثر بسزایی بر جلب اعتماد مشتریان و در نتیجه بر افزایش درآمد خواهد داشت.
منابع:
https://zefa.ir/receiving-a-license
https://saramad.farhang.gov.ir/fa/moavenatresanedigital/nashr