تست اپلیکیشنهای موبایل به منظور اطمینان یافتن از عملکرد درست اپلیکیشن و موفقیت آن در بین کاربران، اهمیت زیادی دارد. برای اینکه مطمئن شوید اپلیکیشن شما بهترین تأثیر را روی کاربران میگذارد باید قبل از انتشار، آن را تست کنید.
در دنیایی که توسط بینهایت اپلیکیشن موبایل تسخیر شده است و هر اپلیکیشن با چندین اپ دیگر در رقابت قرار میگیرد، باید اپلیکیشن خودتان را در بهترین حالت ممکن منتشر کنید. زیرا هر خطایی در اپلیکیشن میتواند بهسادگی منجر به حذف اپ توسط کاربر شود. در این مقاله در مورد انواع و مراحل تستهای اپلیکیشن موبایل و ابزارهای تست نرم افزارهای موبایل صحبت میشود. با بهکارگیری این مراحل و ابزارها میتوانید اپلیکیشنی کارا و باکیفیت بسازید و خطر مواجه شدن اپلیکیشن خود با خطاها را به حداقل برسانید.
تست اپلیکیشنهای موبایل و اهمیت آن
تست اپلیکیشنهای موبایل برای هر کسبوکاری که میخواهد در دنیای پیوسته در حال رشد دیجیتال موفق باشد و خود را در این رقابت حفظ کند، موضوعی کاملا حیاتی است. شاید اصطلاحی که در مورد اهمیت تست کدها بین برنامهنویسان رایج است را شما هم شنیده باشید:
«هیچ کدی درست کار نمیکند مگر اینکه خلافش ثابت شود!»
اهمیتی ندارد که شما در نوشتن کد چقدر تبحر داشته باشید، کد نوشته شده باید حتما از مجموعهای از تستهای کاملا مشخص عبور کند و عملکرد درست آن اثبات شود. این موضوع در مورد تست نرم افزار موبایل نیز صدق میکند. با تست کامل قبل از انتشار میتوان از بیشتر مشکلات رایج اپلیکیشن موبایل پیشگیری کرد. از آنجاییکه اسمارتفونها به جزئی بسیار مهم از زندگی هر شخص و شرکتی تبدیل شدهاند، در نتیجه داشتن اپلیکیشن موبایل برای کسب درآمد از اپلیکیشن ضروری است. از طرفی مشاغل جدیدی مانند اسنپ نیز به وجود آمدهاند که کاملا مبتنیبر اپلیکیشنهای موبایل هستند.
کسبوکارهای مرتبط با اپلیکیشنهای موبایل دائما در رقابت برای کسب بالاترین رتبه دانلود اپ هستند. در این میان تفاوت میان اپلیکیشنی که مورد استقبال کاربران واقع میشود با دیگر اپلیکیشنها در عملکرد درست آن است و این همان نقطهای است که اهمیت تست اپلیکیشنهای موبایل را نمایان میکند. هرقدر هم که اپلیکیشن شما جذاب باشد، اگر عملکرد خوبی نداشته باشد و کاربران در کار با آن دچار مشکل شوند، باعث کنار گذاشته شدن آن میشود. تست اپلیکیشن راهحلی برای اطمینان از عملکرد مناسب اپ قبل از انتشار است.
انواع تست اپلیکیشن موبایل
همان طور که میدانید انواع گوناگونی از اپلیکیشنهای موبایل موجود است و هر کاربر گزینههای زیادی برای انتخاب دارد. با توجه به بالا بودن عرضه و تقاضا، باید اطمینان پیدا کنید که کیفیت، قابلیت استفاده و امنیت اپلیکیشن شما تمام انتظارات کاربران را برآورده میکند. تست اپلیکیشن موبایل میتواند این اطمینان را به شما بدهد که اپ شما عملکرد خوبی دارد اما لازم است که قبل از شروع تست بدانید چه نوع تستهایی باید انجام دهید تا از قابلیت استفاده اپ خود اطمینان حاصل کنید.
هر اپلیکیشن را میتوان از جهات گوناگونی تست کرد، در این بخش انواع تستهای لازم برای سنجش عملکرد اپ در 10 نوع دستهبندی شدهاند.
تست عملکرد: این تست، عملکرد درست اپلیکیشن را تضمین میکند. این نوع تست بر هدف اصلی اپ تمرکز دارد و به دنبال اثبات این موضوع است که «آیا تمام امکانات اپلیکیشن بهدرستی و مطابق با مشخصههای آن کار میکنند؟»
تست قابلیت استفاده: این تست که به تست تجربه کاربری معروف است، سهولت استفاده و کاربر پسند بودن اپلیکیشن را بررسی میکند.
تست سازگاری: تستی که بر عملکرد درست اپلیکیشن در سیستم عاملهای گوناگون، دستگاهها و محیطهای شبکهای مختلف و سخت افزارهای متفاوت تمرکز میکند.
تست کارایی: در مورد این موضوع است که اپلیکیشن موبایل تحت فشار درخواستهای زیاد و به صورت همزمان، چگونه عمل میکند.
تست امنیت: از آنجاییکه 80 درصد از کاربران ممکن است به دلیل مشکلات امنیتی اپ را حذف کنند، لازم است که اهمیت این تست را درک کرده و آن را به درستی انجام دهید.
تست نصب: این تست که به عنوان تست پیادهسازی هم شناخته میشود، نصب و حذف درست اپلیکیشن را بررسی میکند.
تست محلیسازی: این تست در مورد ترجمه اپلیکیشن به چندین زبان، تبدیل ارزها، رعایت مقررات محلی و الزامات قانونی است. در واقع این تست برای اطمینان یافتن از این است که اپ در بازارهای مختلف در دسترس باشد.
تست دستی: تیمهای QA از تست دستی استفاده میکنند تا اطمینان پیدا کنند که محصول نهایی به درستی کار میکند.
تست اتوماتیک: تستهای اتوماتیک در کنار تستهای دستی میتوانند به اطمینان از کیفیت و انتشار سریعتر اپلیکیشن کمک کنند.
تست دستگاه موبایل: بدون سیستم عامل و سخت افزار، اپلیکیشن موبایل بیمعنی است. بنابراین برای اطمینان از کیفیت نرم افزار و سخت افزار انجام تست دستگاه بسیار اهمیت دارد.
مراحل تست اپلیکیشنهای موبایل
تست نرم افزار موبایل باید طبق مراحل زیر انجام شود:
برنامه ریزی و آماده سازی: بعد از اتمام ساخت اپلیکیشن باید اهداف و محدودیتهای آن را مشخص کنید، دستگاههایی را برای انجام تستهای اپلیکیشن خود تعیین کنید، نیازمندیهای عملکردی را تعریف کنید و اطمینان حاصل کنید که تیم شما آماده انجام تست اپلیکیشن است.
دستهبندی انواع تست: در این مرحله انواع مختلف تستهایی را تعیین کنید که در مورد هر اپلیکیشن موبایل خاص باید انجام شوند. در اینجا باید دقیقا تعیین کنید که از میان انواع مختلف تستها مانند تست عملکرد، امنیت، قابلیت استفاده و… برای بررسی اپلیکیشن شما چه نوع تستهایی لازم است.
آماده سازی موارد تستی (test cases): در این مرحله تست کیسها برای هر کدام از عملکردهای اپلیکیشن تعیین میشوند.
تنظیم محیط برای انجام تست: در این مرحله اپلیکیشن روی دستگاهی که در تست استفاده میشود دانلود، نصب و پیکربندی میشود.
تست دستی و اتوماتیک: این مرحله اجرای موارد تست دستی و اتوماتیک روی دستگاههای مختلف را دربرمیگیرد.
تست قابلیت استفاده یا بتا: بعد از تست عملکردهای اساسی اپلیکیشن، در این مرحله نوبت به تست قابلیت استفاده میرسد تا از ارائه تجربه کاربری مناسب توسط اپ اطمینان حاصل شود.
تست کارایی: در این مرحله قابلیت پاسخگویی، مقیاسپذیری و پایداری اپلیکیشن تست میشود.
تست امنیت: در این مرحله اپلیکیشن را برای اطمینان از ایمن بودن آن و عدم استفاده غیرقانونی از دادهها تست میکنند.
تست دستگاه: در این مرحله تمام موارد تستی روی دستگاههای مختلف تست میشوند.
گزارش خلاصه تست: خلاصهای از اطلاعات بهدست آمده از مراحل تست، کیفیت تست و اپلیکیشن، انواع تستهای انجام شده و زمانهای صرف شده برای هر نوع تست در قالب گزارشی ارائه میشود. این گزارش مشخص میکند که آیا اپلیکیشن آماده استفاده است و انتظارات کاربران نهایی را برآورده میکند یا خیر.
ابزارهای تست اپلیکیشن اندروید یا iOS
ابزارهای تست اپلیکیشن موبایل به شما کمک میکنند تا تست اپلیکیشنهای اندروید و iOS را به صورت اتوماتیک انجام دهید. این ابزارها باعث کاهش زمان انجام تستها و همچنین کاهش خطاهای انسانی حین انجام تستها میشوند. در این بخش تعدادی از برترین ابزارها معرفی میشوند.
Kobiton: این ابزار به کاربران امکان کنترل کامل دستگاه موبایل در هنگام انجام تستهای دستی را میدهد.
TestProject: اولین ابزار اتوماتیک جهانی رایگان ابری (cloud-based) است که به کاربران اجازه تست آسان اپلیکیشنها روی تمام سیستم عاملها را میدهد.
Apptim: به سازندگان اپلیکیشن اجازه تست و آنالیز اپ را در هر مرحله از ساخت آن میدهد و از وارد شدن خطاها به مراحل بعدی جلوگیری میکند.
Perfecto: ابزاری بسیار پیشرفته و سریع برای اجرای تستهای اپلیکیشن است.
Appium: ابزاری منبع باز (open source) برای تست اپلیکیشنهای اندروید و iOS است و مانند سرور در پس زمینه کار میکند.
Selendroid: ابزار تستی برای کار روی رابطهای کاربری (UI) است.
MonkeyRunner: ابزاری برای تست دستگاههای اندروید بدون در نظر گرفتن کد آنها است.
TestComplete: با استفاده از این ابزار میتوانید تستهای UI قوی را در اپلیکیشنها انجام دهید.
21: ابزار تست خودآموز (self-learning) پیچیدهای برای تست اپلیکیشنهای اندروید و iOS است.
نتیجه گیری
تست نرم افزار موبایل بخش مهمی از مراحل توسعه اپلیکیشن موبایل است. اکثر مشکلاتی که اپلیکیشن با آنها مواجه میشود را میتوان از طریق انجام تستهای اپلیکیشن از بین برد. انجام تستها روی اپلیکیشن موبایل باعث انتشار سریعتر آن میشود، موفقیت اپلیکیشن را تضمین میکند و همچنین باعث میشود اپلیکیشنی کارا و باکیفیت بسازید.
منابع:
اهمیت تست https://www.tatvasoft.com/blog/importance-mobile-app-testing/ انواع تست https://testlio.com/blog/10-mobile-testing-types-and-approaches/ مراحل تست https://dev.to/bugraptors/step-by-step-mobile-application-testing-process-2bap ابزارهای تست https://www.guru99.com/mobile-testing-tools.html https://www.softwaretestinghelp.com/best-mobile-testing-tools/