آیا شما بهتازگی اپلیکیشن خود را منتشر کردهاید؟ اگر جوابتان مثبت است به شما تبریک میگوییم. مطمئناً شما هم مانند دیگر توسعه دهندههای اپلیکیشن، بعد از اتمام طراحی، در جستجوی روشی هستید که برنامۀ خود را به تمام کاربران معرفی کنید. راههای زیادی را امتحان میکنید، هزینههای زیادی برای تبلیغات در دنیای دیجیتال میپردازید تا به هدفتان برسید. افزایش تعداد نصب اپلیکیشن، تنها نیمی از راه موفقیت شما در توسعۀ اپلیکیشن است؛ حفظ آن کاربران، شاید مهمترین گام موفقیت در این زمینه باشد؛ اگر بهدنبال کاهش لغو نصب اپلیکیشن خود هستید، باید مواردی را که در این امر دخیل هستند را پیدا کنید. (اگر تمایل به افزایش نصب اپلیکیشن خود دارید، میتوانید از شرایط و تعرفه تبلیغات ادیوری اطلاعات کسب کنید)
فهرست مطالب
Toggleاگر به برنامههایی که بر روی موبایلتان نصب هستند دقت کنید، متوجه میشوید که برخی از آنها را مدت زیادی است استفاده نمیکنید و اضافی هستند. مطمئناً خیلی از آنها را پاک میکنید تا فضای کمتری را اشغال کنند. هرچند که امروزه حافظۀ داخلی بسیاری از گوشیهای تلفن همراه افزایش یافته است اما نگهداشتن برنامههای غیرضروری معمولاً توسط کاربران انجام نمیشود. مطالعات نشان میدهد ۸۰٪ از کاربران بعد از گذشت تنها سه روز از نصب اپلیکیشن، تصمیم به پاککردن آن میگیرند. از همین جهت تمام صاحبان اپلیکیشنها به دنبال راههایی هستند که کاهش لغو نصب اپلیکیشن را بهشکلی رقم بزنند. در ادامه دلایل پاک کردن اپلیکیشن را توضیح میدهیم.
پس از دانلود اپلیکیشن توسط کاربر، این برنامه باید به اندازۀ کافی جذاب باشد تا کاربر از دانلود اپلیکیشن رضایت داشته باشد و پس از مدتی نصب آن را لغو نکند. اما اگر یک کاربر برنامۀ خود را برای مدتی استفاده نکند، ممکن است به آن نیازی به آن نداشته باشد یا ممکن است نیازش را با اپلیکیشن دیگری رفع کند که مزایای بیشتری را نیز ارائه میدهد. به همین دلیل بهتر است که بهروزرسانیهای خود را ادامه دهید و برای مخاطبتان امکانات جدیدی فراهم کنید. مثال بارز این موضوع اپلیکیشن وایبر است که به خاطر برآورده نکردن انتظارات مخاطب (سرعت مناسب هنگام چَت کردن یا امکان برقراری تماس تصویری با کیفیت) کنار گذاشته شد و واتسپ و حالا هم تلگرام جایگزین آن شدند.
بسیاری از کاربران همیشه از این شاکی هستند که شارژ باتری موبایلشان زود تمام میشود. خیلی از افراد شاید دقیقا ندانند که دلیل آن چیست ولی وقتی یک کارشناس، موبایلشان را بررسی میکند، متوجه استفادۀ بیش از حد شارژ باتری توسط یک اپلیکیشن میشود. معمولاً این برنامهها منابع سختافزاری و باتری را استفاده میکنند و کارایی گوشی را به طور قابل توجهی کاهش میدهند. هنگام رفع نواقص اپلییکشنتان به این نکته توجه کنید و مراقب باشید این اتفاق برایتان نیفتد.
نمیشود انکار کرد که سرعت زندگی این روزها بالا رفته است و اکثر مردم زمان و حوصله زیادی ندارند. آنها دوست دارند تمام کارها سریع و بدون دردسر انجام شود. به همین خاطر سرعت لود یک اپلیکیشن هنگام استفاده از آن بسیار اهمیت دارد. اگر اپلیکیشنی در پروسۀ نصب یا اجرا زمان زیادی را از آنها بگیرد، سریعاً آن را بسته و پاک میکنند. اگر به دنبال کاهش لغو نصب اپلیکیشن خود هستید، سرعت اپلیکیشنتان را افزایش دهید، تا تجربه کاربری خوبی برای کاربرانتان ایجاد کنید. کند بودن میتواند حین نصب اپلیکیشن اتفاق بیفتد، هنگام ثبتنام در اپلیکیشن (گرفتن کد تایید یا ایمیل verification) مخاطب را درگیر کند یا در زمان کار کردن با اپلیکیشن، خود را نشان دهد. تمامی مراحل را تست کنید و خودتان را واقعا به جای یک کاربر بگذارید.
بیشتر بخوانید: ۱۴ تا از بهترین استراتژیها و تکنیکهای ریتنشن مارکتینگ برای اپلیکیشن
اگر اپلیکیشن شما از لحاظ امکانات و خدمات، بهترین گزینه در دنیا باشد ولی باگ و ارور زیادی داشته باشد، مطمئن باشید کاربر نمیتواند این شرایط را تحمل کند. یکی از جدیترین مشکلات از دیدگاه کاربر، استفاده از اپلیکیشنی است که همواره به علت مشکلات فنی هنگ میکند، متوقف یا بهصورت خودکار بسته میشود. وجود کوچکترین مشکل در اپلیکیشنها باعث عدم موفقیت آن خواهد شد زیرا درصد بسیار زیادی از کاربران در صورت مشاهده خطا، کرَش شدن برنامه یا سرعت پایین، اپلیکیشن را حذف میکنند.
بیشتر بخوانید: مراحل ساخت اپلیکیشن موبایل
حریم خصوصی، یکی از مهمترین دغدغههای کاربر اپلیکیشن است. او باید بتواند به برنامه اعتماد کند و آن را حذف نکند. در اپلیکیشن طراحی شده باید از دسترسیهای زیاد صرف نظر کرد. همچنین برنامه باید یک بخش privacy policy مناسب و قابل دسترسی داشته باشد تا در کاربر احساس امنیت ایجاد کند. اگر اطلاعات یا دسترسیهایی که میخواهید در برنامه قرار دهید ارتباطی به اپلیکیشن شما ندارد، آنها را از برنامه حذف کنید تا در آینده کاربران زیادی را از دست ندهید. برای مثال یک اپلیکیشن بانکی، نیازی ندارد به گالری مخاطب دسترسی داشته باشد. این نکات را رعایت کنید و اعتماد مردم را بخرید.
حتماً شما هم از پیامکهای تبلیغاتی که روزانه برایتان ارسال میشود کلافه هستید. بهغیر از آنها نوتیفیکیشن دیگر اپلیکیشنها نیز شما را خسته کرده است. یکی از دلایلی که باعث میشود کاهش لغو نصب اپلیکیشن برای اپلیکیشنتان رخ دهد، عدم ارسال نوتیفیکیشنهای اضافی و نمایش کنترل شدۀ تبلیغات است.
برخی از اپلیکیشنها برای درآمدزایی بیشتر، شروع به گرفتن تبلیغات در برنامۀ خود میکنند. معمولاً بهترین بستر برای تبلیغات نیز، تبلیغات درون اپلیکیشنی است. در صورتی که شما هوشمندانه از تبلیغات درون اپلیکیشن استفاده نکنید و کاربران هنگام کار با برنامه و برخورد با تبلیغات مزاحم احساس ناراحتی کنند، اپلیکیشن شما به احتمال زیاد حذف خواهد شد. (چنانچه میخواهید با انواع تبلیغات در بازی های موبایل آشنا شوید، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم)
دلیل اینکه برخی از برنامهها هیچوقت استفاده نمیشوند این است که مشابه آنها در موبایل شما وجود دارد. اگر اپلیکیشنی که شما تولید میکنید هیچ وجه تمایزی نسبت به رقبا نداشته باشد، مسلماً توسط کاربران زیادی حذف خواهد شد . به عنوان مثال اگر چند اپلیکیشن ویرایش تصویر را شما در گوشی خود داشته باشید و همۀ آنها تقریباً یک عملکرد و نتیجهٔ یکسان داشته باشند، مسلماً بعد از مدتی برخی از آنهایی که را کمتر استفاده کردید، پاک خواهید کرد.
اکثریت کاربران جدید اپلیکیشن، تنها ظرف چند روز استفاده از آن را کنار میگذارند. به همین دلیل فهمیدن اینکه چه زمان و چرا اپلیکیشن را حذف میکنند، میتواند شما را با چرخهٔ حیات کاربر آشنا کرده و در عین حال رویکرد شما نسبت به جلب مجدد مشارکت آنان را تقویت کند.
وقتی شما به دنبال ساخت اپلیکیشن هستید، باید مطمئن شوید که کاربر برنامهٔ شما را میشناسد و میداند که باید چطور آن را دریافت و نصب کند؛ بنابراین زمانی که به دنیای اپلیکیشن قدم میگذارید، نه تنها باید مدیریت اپلیکیشن را برعهده بگیرید بلکه باید آن را به مخاطب موردنظر معرفی کنید. در ادامه باهم بررسی میکنیم که چطور از پاککردن اپلیکیشن توسط کاربران جلوگیری کنیم؟
خیلی از توسعه دهندگان پروسۀ بررسی و شناخت کاربران را تنها برای گرفتن نصب اپلیکیشن انجام میدهند؛ اما افزایش تعداد نصب اپلیکیشن، تنها نیمی از راه موفقیت شما در توسعۀ اپلیکیشن است؛ حفظ آن کاربران مهمترین گام موفقیت است.
آگاهی داشتن از مراحلی که منجر به خروج کاربر میشوند به معنای آن است که میتوانید برای بهینهسازی اپلیکیشن خود تصمیمهای بهتری بگیرید و سفر مشتری روی آن را به بهترین شکل ممکن رقم بزنید. همین موضوع به نوبهٔ خود این شانس به شما را میدهد که کاربر اپلیکیشن را از روی موبایل پاک نکند.
شما باید با استفاده از ابزارهای آنالیز، رفتارهای کاربرانتان را مورد بررسی قرار دهید تا قبل از بحرانی شدن شرایط، وضعیت را بهبود ببخشید. یکی از رایجترین راه برای رصد و آنالیز رفتار کاربران، استفاده از سرویسهای third party است که قادر به جمعآوری دادههای کاربران از ابتدا تا انتهای سفر مشتری (customer journey) است.
طبق تحقیق وبسایت Adjust، کاربرانی که از طریق هدفگیری مجدد جذب میشوند، معمولاً مدت زمان بیشتری باقی میمانند و نسبت به کاربران جدید ۳۷ درصد درآمد بیشتری عاید کسبوکار شما خواهند کرد؛ بنابراین رسیدگی به این موضوع از ارزش بالایی برخوردار است.
یکی از راهکارهای مقابله با لغو نصب اپلیکیشن، اهمیت به آپدیت برنامه است. اپلیکیشن شما باید بر اساس نیاز و خواستههای کاربران بهروزرسانی شود. اگر کاربران ببینند شما به نیازها و خواستههایی که از اپلیکیشن شما دارند بیتوجه هستید، اپلیکیشن را حذف میکنند. خیلی از آپدیت ها نیز برای رفع باگها انجام میشود و شما بهعنوان طراح اپلیکیشن باید بهوسیلۀ بهروزرسانی، آن مشکل را حل کنید. بهطور کلی کاربران همیشه بهدنبال بهروزترین و بهینهترین برنامهها هستند و اگر شما این ویژگی را برایشان فراهم کنید، آنها نیز قدردانتان خواهند بود و کاربر وفادار اپلیکیشن شما خواهند شد.
اگر خاطرتان باشد در زمان قدیم روی دیوار مغازهها همیشه یک کاغذ وجود داشت که روی آن نوشته بود «همیشه حق با مشتری است». آن نوشته این مفهوم را میرساند که باید همیشه به نظرات کاربران اهمیت دهید؛ زیرا این اپلیکیشن باید بهشکلی طراحی شود که مطابق میل و نظر آنها باشد. بیشتر از نظرات مثبت، به نظرات منفی اهمیت دهید؛ به این خاطر که آنها با اپلیکیشن شما کار کردهاند و از یک قسمت ناراضی هستند و شما باید برای رفع آن تلاش کنید.
مشکل هر کاربر را بهصورت خصوصیتر و مستقیم حل کنید. اگر نیاز باشد شخصاً با او صحبت کنید تا مشکل اپلیکیشن را پیدا کنید. شاید ارور یا باگی وجود داشته باشد که از چشمتان پنهان مانده است. شما با رفع مشکل کاربر، احساس بهتری به مخاطب القا میکنید تا اینکه کاربر در یک فضای عمومی کامنت بگذارد و هیچ پاسخی دریافت نکند. با استفاده از این بازخوردها میتوانید به نکات لازم برای آپدیتهای بعدی اپلیکیشن نیز پی ببرید.
در این چند سال اخیر پیامها و نوتیفیکیشنهای اپلیکیشنها به شدت افزایش یافته است. اکثر کاربران از دریافت نوتیفیکیشن، حس خوبی دریافت نمیکنند و نباید بهشکلی باشد که حس مزاحمت در آنها ایجاد کند.
اگر به دنبال کاهش لغو نصب اپلیکیشن هستید، نحوۀ ارسال نوتیفیکیشنها را جدی بگیرید. نوتیفیکیشنها باید کوتاه و مفید باشد. بههیچوجه در بازههای کوتاه و پشتسرهم برای کاربران نوتیفیکیشن ارسال نکنید. نوتیفیکیشنها باید به شکلی باشد که باعث ترغیب بیشتر کاربر به استفاده از اپلیکیشن شود.
بیشتر بخوانید: روش ارزیابی کمپین نصب اپلیکیشن با اینفلوئنسر مارکتینگ
امروزه بیش از دهها هزار اپلیکیشن ساخته و وارد اپاستورهای موبایل میشود. همهٔ توسعهدهندگان سخت در تلاش هستند تا در این رقابت پیروز شوند و کاربران بیشتری را جذب اپلیکیشن خود کنند؛ اما این تمام ماجرا نیست. مهمترین قسمت توسعۀ یک اپلیکیشن، کاهش لغو نصب اپلیکیشن و نگهداری کاربران و ایجاد رضایت در آنهاست. شما بهعنوان یک توسعهدهنده باید برنامهای مطابق میل کاربرانتان طراحی کنید تا آنها از آن استفاده کنند، در غیر این صورت مطمئن باشید کاربر بعد از گذشت تنها چند روز از نصب اپلیکیشنتان، آن را پاک خواهند کرد.
شما هر چقدر که کاربران بیشتری جذب کنید و کاری کنید که آنها ماندگار شوند، درآمدتان نیز افزایش پیدا میکند. یکی از راههای سریع جذب کاربر، معرفی اپلیکیشن در پلتفرمهای مختلف است. شما میتوانید تبلیغات اپلیکیشنتان را از طریق پلتفرم ادیوری انجام دهید. ادیوری انواع تبلیغات همسان، بنری، میانصفحه، ویدیوی جایزهای و… را از میان صدها تبلیغ موجود خود برای تمام فضاهای موجود در اپلیکیشن شما فراهم میکند، تا مخاطبانتان مناسبترین تبلیغ را مشاهده و درآمد شما حداکثر شود.
منابع:
https://appsamurai.com/10-reasons-for-why-people-uninstall-your-mobile-app/