در میان فناوریهای جدیدی که در عصر تکنولوژی به مردم معرفی شدهاند، اپلیکیشنهای موبایلی جای خوبی در زندگی مردم باز کردهاند و تبدیل به جزئی از سبک زندگی مردم این عصر شدهاند. بهطوریکه مردم برای انجام بسیاری از کارهایشان از جمله نقل و انتقال پول، خرید، ارسال کالا، گرفتن تاکسی و… از اپلیکیشنها استفاده میکنند.
پس طراحی و توسعه یک اپلیکیشن موبایلی میتواند از جمله کارهای پربازده و سود آور باشد. اما با وجود میلیونها اپلیکیشنی که به بازار عرضه شده، چطور باید پیروز میدان شد و اعتماد کاربران اپلیکیشن را جلب کرد. با اینکه این کار بالقوه میتواند پرسود باشد اما برای موفق شدن، باید روشهای جلب اعتماد کاربران را بلد باشید.
همانطور که گفته شد، بازار اپلیکیشنها پر از اپهای متنوع شده است. بنابراین، کاربران انتخابهای زیادی پیش روی خود دارند و در میان این دنیای رنگارنگ ممکن است برخی اپها با تبلیغات پر زرق و برق حواسشان را به خود پرت کنند. اینجا جنگی است برای جلب توجه کاربران و پیروزی در آن وظیفه بازاریابها است.
در وهله اول شاید زرق و برق و لوکس بودن یک اپ بتواند کاربران را به نصب آن متقاعد کند؛ اما آنچه کاربران را به استفاده مداوم از یک اپلیکیشن ترغیب میکند، چیز دیگری است. طبق آمار، ۷۵٪ از کاربران ظرف سه ماه اول بعد از نصب اپلیکیشن، دیگر از آن استفاده نمیکنند و مهمترین دلیل آن اجرای ضعیف اپ، تبلیغات آزاردهنده، رابط کاربری گیجکننده و خسته کننده بودن خود اپلیکیشن شناسایی شده است.
پس تا اینجا متوجه شدید که برای پیروزی در میدان جلب توجه کاربران، باید آنها را هم نسبت به نصب برنامه متقاعد کنید؛ بهعلاوه، برنامه را طوری طراحی کنید که کاربران به مدت طولانی از آن استفاده کنند. همه اینها مستلزم جلب اعتماد کاربران به اپلیکیشن و ایجاد یک رابطه خوب با آنها است. بدون اعتماد و ارتباط، کاربران به برگشتن به اپ مجاب نخواهند شد. کلید برگرداندن کاربران به اپلیکیشن جلب اعتماد آنها است. آنها اگر بدانند که شما به حرفهایشان گوش میدهید، به آنها اهمیت میدهید و برایشان ارزش قائل هستید، احتمال اینکه مشتری دائمیتان شوند بیشتر خواهد بود.
برای پیدا کردن روشهای حفظ کاربر باید به نیازهایشان واقف باشید. اگر به ذات موبایل نگاه کنید، استفاده از آن بسیار راحت است و در هرجایی میتوان به همراه داشت، اما در عین حال گوشی موبایل، برای صاحب گوشی خصوصی به حساب میآید. این در حالی است که دستگاههای موبایل و اپها امکان دسترسی به بسیاری از دادهها مانند اطلاعات کارت بانکی، تاریخچه مرور وب و خریدهایی که کاربر در گذشته داشته را دارند.
در نتیجه، به دلیل همین طبیعت خصوصی بودن این فناوری موبایلی، کاربران در انتخاب و دانلود اپلیکیشنهایی که روی گوشیهای تلفن همراهشان نصب میکنند، بسیار هوشیارانه و با دقت عمل میکنند. پس باید هوشیار باشید و با استفاده از بهترین راهکارهای جلب اعتماد کاربران اپلیکیشنها بتوانید در فهرست انتخابهای کاربران قرار بگیرید.
دسترسیهایی که یک اپ از کاربر میخواهد پتانسیل خوبی برای ایجاد تجربه کاربری قوی یا برعکس به وجود آوردن یک جو غیرقابل اعتماد دارد. به همین دلیل است که باید فقط اجازه دسترسیهای ضروری را از کاربران بخواهید؛ در غیر این صورت ممکن است مشتریان بالقوه را برای همیشه از دست بدهید.
بهترین روش برای این تاکتیک، صادق بودن با کاربران است. کاملاً صادقانه به کاربران توضیح دهید چه دلیلی پشت این درخواستهای شما برای این دسترسیها وجود دارد. با کاربران طوری رفتار کنید که گویی دوستان مورد اعتمادتان هستند نه غریبه!
برای مثال اگر مجوز دسترسی به موقعیت کاربر (Location) را میخواهید، بهترین کار این است که به کاربر توضیح دهید این مجوز را برای چه میخواهید. اگر کاربر بداند که واقعاً این برنامه به این دسترسی نیاز دارد، راحتتر اعتماد خواهد کرد و دسترسی لازم را خواهد داد.
تبلیغات موبایلی در سالهای اخیر طرفداران زیادی میان صاحبان مشاغل پیدا کرده است؛ اما تبلیغات موبایلی مثل یک شمشیر دو لبه هستند. با اینکه تبلیغات موبایلی همچنان میتوانند یک نقش بزرگ در ایجاد تجربه کاربری مثبت و درآمدزایی داشته باشند، باید بتوانید آنها را به خوبی مدیریت کنید تا اعتماد کاربرانتان را هم از دست ندهید.
به این منظور میتوانید از یک شرکت معتبر و مجرب مانند ادیوری برای تبلیغات درون برنامهای کمک بگیرید.
کاربران ممکن است به تناسب نوع اپلیکیشن لازم ببینند که بسیاری از اطلاعات شخصیشان را در اپلیکیشن وارد کنند اما علاقهای نداشته باشند که این اطلاعات به دست شخص سومی برسد. اطلاعات مذکور میتواند شامل گذرواژه (پسورد)، لوکیشن، اطلاعات کارتهای بانکی، اطلاعات شخصی و… باشد. در این موارد مالک اپ باید ذهن کاربران را آرام کند؛ از این نظر که هیچ کدام از اطلاعات شخصی کاربران با شخص سومی به اشتراک گذاشته نخواهد شد. به این ترتیب باعث جلب اعتماد کاربران شود.
برای حفاظت از این اطلاعات باید از encryption algorithms کمک بگیرید. به علاوه خالی کردن کش، محدود کردن زمان timeouts، حفاظت از کلیدواژهها و… نیز میتوانند موثر باشند. اپلیکیشن باید حتی در زمان سرقت یا گم شدن گوشی بتواند از اطلاعات شخصی کاربر محافظت کند.
بیشتر بخوانید: راه های افزایش امنیت اپلیکیشن موبایل
آنچه که خیلی از توسعهدهندگان و مدیران در صنعت اپلیکیشنهای موبایلی فراموش میکنند این است که کاربرانشان همان مردم عادی با همان ویژگیهای عادی هستند. افرادی که دوست دارند به احساسات آنها اهمیت داده شود و مورد احترام قرار بگیرند. شاید بهترین جملهای که بتوان گفت همان جمله کلیشهای معروف است «با دیگران همان طور رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند».
با احترام گذاشتن به کاربران اپ، اهمیت دادن به امنیت و حریم خصوصیشان و توجه به کیفیتی که از ما در اپلیکیشن انتظار دارند، میتوانید به آنها ثابت کند که این اپلیکیشن نسبت به رقبایش برتری دارد و برای مخاطب خود ارزش قائل است. چه چیزی بیشتر از عواطف انسانی میتواند بر انتخاب افراد اثر بگذارد؟
با توجه به اینکه همه توسعهدهندگان اپلیکیشنها قصد دارند محبوبیت اپلیکیشنشان را بین مردم بالا ببرند، از تاکتیکهای بازاریابی شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. برای مثال، زمانی که کاربر به هدف خاصی در اپ میرسد، قابلیت خاصی از اپ را باز میکند، در اپ بازی یک مرحله را پشت سر میگذارد یا… میتواند این موفقیت را با دوستانش به اشتراک بگذارد و از قابلیتها و تجارب زیبای کار با اپ مورد علاقهاش به آنها بگوید.
اما باید مراقب باشید که این استراتژی نباید به بهای به خطر افتادن امنیت و حریم خصوصی کاربر تمام شود. باید با کاربرانتان در خصوص اینکه چه مواردی در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته خواهند شد شفاف باشید.
برخی از توسعهدهندهها برای اینکه آدرس ایمیل کاربران را به دست آورند و بتوانند از این طریق با آنها رابطه طولانی مدتی برقرار کنند، به آنها پیشنهاد میکنند که یک اکانت بسازند؛ حتی ممکن است این مرحله ساخت اکانت را اجباری کنند. از سوی دیگر، کاربران دید خوبی نسبت به فرمهای عضویت ندارند. این فرمها، خاطره ایمیلهای تبلیغاتی، بدون محتوای مفید و مزاحم را برایشان تداعی میکنند. به همین دلیل، تمایلی برای عضویت در یک اپ، به خصوص در مراحل ابتدایی و قبل از جلب اعتماد کامل به اپلیکیشن را ندارند.
مشکل دیگر فرمهای عضویت، اطلاعات شخصی زیادی است که در این فرمها از کاربران پرسیده میشود. این کار، کاربران را تا حدودی نسبت به حفظ حریم خصوصیشان حساس میکند. به همین دلیل توصیه میشود برای جلب اعتماد کاربران به اپلیکیشن، عضویت را اختیاری کنید. کافی است یک گزینه رد کردن (skip) برای فرم تعبیه کنید تا بعد از اینکه فرم به کاربر نمایش داده شد، کاربر بتواند با انتخاب این گزینه، عضویت را به بعد موکول کند.
جمعبندی
با رعایت کردن نکات گفته شده میتوانید نسبت به اپلیکیشنهای رقیب متمایز عمل کنید. البته بدون شک، روشهای جلب اعتماد کاربران به اپلیکیشنهای موبایل میتواند فهرستی بلندتر از آنچه در این پست معرفی شد داشته باشد. ما در اینجا به مهمترین نکات پرداختیم و در هر نکته به مسائل کلی که باعث جلب اعتماد کاربران خواهند شد اشارهای کردیم. شما میتوانید با تیزبینی خاص خودتان این مسائل کلی را بسط داده و نکات دیگری که گفته نشده را نیز از میان حرفهای گفته شده استخراج کنید. خوشحال میشویم شما هم نکات مورد نظر خودتان را با ما در میان بگذارید.
منابع:
3 Ways To Gain User Trust in Mobile Apps | Hacker Noon
How to build apps users actually trust | by Appsee | Prototypr